2024. augusztus 14., szerda

Átvert MÁV technikusok… – Lázár János tud erről?

 

Lázár János először megígérte a MÁV dolgozóknak a soron kívüli, egyszeri jutalmat, azért a helytállásért, amelyet nagyon nehéz időben, nagyon nehéz körülmények között tanúsítottak. Majd az egész ügyet átadta valamelyik MÁV szakszervezetnek. A szakszervezetek azonban, hogy lejárassák Lázár Jánost és lehetőleg ellenségeket szerezzenek a kormánynak, a dolgozók egy fontos szegmensét, a szakasz-technikusokat, egyszerűen lehúzták ebből a Lázár által ígért jutalomból. Ez a beosztás azonban, az egyik olyan területet fogalja magában, amely a vasút biztonságát nem egy klimatizált irodából szolgálja, ahogyan ezt a szakszervezeti munkatársak teszik. A szakasz-technikusoknak – akár esik, akár fúj, akár 38 fokos meleg van, olyan feladataik vannak, amelyek valóban embert próbálók. A szakaszon különböző méréseket kell végezni, veszély kell elhárítani, a pályán dolgozókra kell felügyelni és sok más „szabadtéri” munkafolyamatot kell ellátni.

Csak feltételezni tudom – ismerve a szakszervezetek áldásos munkáját –, hogy a keretből egyes szakszervezeti vezetők esetleg kevesellték az egyszeri kettőszázezret, így valahonnan le kellett csípniük ahhoz, hogy a vezetőknek több jusson. Tehát nem a pályamestereket, a főpályamestereket, a szakaszmérnököket vagy a fizikai állományt zárták ki, hanem azokat, akik de facto rendben és karban tartják a vasúti közlekedés szakaszait. És ez hatalmas pofátlanság, de nevezhetjük végtelenül aljas és embertelen megoldásnak is!

Nem az első és nem az utolsó ilyen eset ez kicsiny hazánkban, ahol a hozzá nem értés, a kapzsiság, a rosszindulat katasztrofális méreteket ölt. Igaz, Lázár Jánost sem értem egészen. Ha ő ígérte az egyszeri jutalmat, miért adta ki a nem kifejezetten kormánypárti szakszervezetnek, illetve miért nem ügyel az ígéret szentségére? Vajon, ha tudna erről a szakszervezeti aljasságról, amely néhány száz dolgozót érint, szó nélkül hagyná-e a dolgot? Remélem nem!  Ugyanis Lázár Jánost a tisztességesebb politikusok között tartottam számon, s rosszul esne, ha benne is csalódnom kellene…

A szakasztechnikusoknak pedig, üzenem: Lépjenek ki abból a MÁV-os „szarszervezetből”, amely eszerint nem az ő érdekeiket, hanem néhány embertelen, kapzsi, ócska trógert szolgál!

Stoffán György