2021. február 18., csütörtök

In memoriam Sabjanics Miklós…


Egyre több papunk távozik az örökkévalóságba. A vírus tizedeli sorainkat, s mindennap érezhető az a hiány, amely az ő távozásukkal egyházunkban tapasztalható. Emberi kapcsolataink, a barátságok túl hamar végződnek, s mi is úgy éljük meg mindennapjainkat, mint a halálsoron lévők, akik nem tudják, mikor jön az ügyész és az ítéletvégrehajtó… hiszen minden nap csak annyi biztos, hogy két hete nem kaptuk el a gyilkos kórt. Közben a világ megzavarodik, mert vannak, akiknek a minél több halál jelentené a hatalom örömét s ezért azokat is feláldoznák, akik védekeznek, akik éjt-nappallá téve dolgoznak azon, hogy minél többen megmaradjanak e halálos forgatagban. Mások pedig a vakcinák ellen hadakoznak, elbizonytalanítva azokat, akik ettől remélik a védettséget. Ebben a helyzetben is a Mikivel folytatott veszprémi beszélgetés jut eszembe: „Majd az Úristen megoldja, hidd el. Az Ő kezében vagyunk…” – mondta mosolyogva és láttam rajta, hogy ezt igaz hittel gondolja, amikor a világ bajáról esett szó…

Egy éve találkoztunk utoljára, ott, Veszprémben, a Nagy Károly atya által szervezett lelki napon. Örömmel és a régi barátsággal, a volt ferences diákok lelki összetartozásának testvéri érzésével köszöntöttük egymást és hosszan beszélgettünk. Bár Miki egy tízessel fiatalabb volt nálam, mégis tanultam tőle… akkor is. Hite, alázata Krisztus iránt, és bölcs reménykedése a világ jobbá tételében erőt adott e veszprémi találkozáskor is. Fájlalta, hogy szeretett közösségéből máshová rendelte szolgálatra az érsek, de ott is gyorsan megszerették, hiszen Miki volt az a pap, akit nem lehetett nem szeretni. Amolyan hétköznapi szent volt, aki egyedül Istenre figyelt.

Betegsége hosszú és kegyetlen szenvedéseket okozott neki, de hitem szerint, Ő ezt is felajánlotta híveiért, a világért, egyházunkért… s miközben a lélegeztető gépen életéért küzdött, Édesanyja előre ment, mintha érezte volna, hogy gyermekének szüksége lesz rá odaát – hamarosan… Édesanyja haláláról nem is tudott ebben a földi életben, de hamar megtörtént a számunkra, itt maradtak számára oly fájdalmas találkozás.

Mi, a hívek és barátok, mindannyian, akik szerettük Miklós atyát, nem tudjuk eldönteni, hogy érte, vagy hozzá imádkozzunk… Én azt kérem, hogy ő imádkozzék értünk a Mennyben is úgy, ahogyan papi szolgálata minden percében tette.  

Isten Veled Miki, Isten Veled Plébános úr!

Stoffán György