2019. április 3., szerda

Erdélyi vértanúk… akikről a pápa még soha nem hallott(?)…


Nem esik jól az embernek, amikor a romániai pápalátogatás csíksomlyói programját szemezgeti. A nagy készülődés során, sem a papok, sem a püspökök, de az érsek sem említi azoknak a nevét, akiknek boldoggá avatását évekkel, évtizedekkel ezelőtt indította el Gyulafehérvár, vagy az erdélyi, Szent Istvánról nevezett ferences rendtartomány. Pedig ezeknek a nemzetért és hitért szenvedést vállaló magyaroknak a példája teszi lehetővé máig azt, hogy száz év után is vannak magyar katolikus hívek Erdélyben, a Székelyföldön és a Partiumban. Példaképek ők, akikre a mai fiatalságnak, a mai Kárpát-hazában élő magyarságnak, a mai világnak szüksége volna, szüksége van! A politika azonban felülírja a szent hitet, felülírja az emberi szenvedéseket, a példaképeket, és az egész valós nemzeti történelmet. A valóságtól és a józan észtől elrugaszkodott szlogenek látnak napvilágot, s szinte hisztérikusan, majdnem imádattal várják néhányan a meghatározó egyéniségek közül a pápai vizitet, mondván, hogy nagy dolog ez, hiszen ezer év óta a római pápa nem járt Somlyón. Nos, kiegészíteném: nem is hiányzott oda soha… hiszen ott Mária, a Magyarok Királynője a vendéglátó. S a Szentlélek eljövetele, a Pünkösd csodája a szent hely búcsúja. Ám amióta bejelentették e nagy látogatót, azóta se Szentlélek, se a somlyói Segítő Szűz Mária nem számít. S nem számítanak azok sem, akik életüket adták, szenvedtek, belerokkantak a hűségbe.
Nem vitatom el a hét görög katolikus püspök életszentségét, akiket boldoggá avat Balázsfalván a római püspök, de engedtessék meg, hogy fájjon a tény, miszerint mi magyarok, székelyek, s a mi vértanúink a politika igényeinek vettetnek alá ismét… a 21. században is. Abban a században, amelyben véget ér mindaz, amit eddig hitnek, egyháznak, hitvédelemnek, hazának, nemzetnek tudtunk… mert a politika a legszentebbet, az emberi áldozatot és ezzel Jézus tanítását is felülírja. Hiszen ma már püspöki kegy a magyar mise nemzetünk egy részének… és a Pünkösdöt is meg lehet hosszabbítani, ha "nagy vendég" jön a nyeregbe… A Szentlélek pedig a második helyre szorul...

Az alábbiakban kicsit hosszan, de felsorolom azoknak a nevét, akiket nem avat boldoggá a pápa Csíksomlyón… s akiknek a neve is feledésbe merül hamarosan annak ellenére, hogy a jelen magyarsága és az erdélyi katolikus egyház nekik is köszönheti létét, megmaradását. Idáig… Mert, ma már nem csak Trianon fáj a magyar keresztényeknek Erdélyben és a Kárpát-hazában…      

***

Bokor SándorBrassó, 1915. június 15. – ismeretlen helyen, 1972. folyamán valamikor erdélyi magyar katolikus pap, vértanú. Családja később Zabolára költözött. A Kézdivásárhelyen végezte (1926–1931), majd továbbtanult Csíkszeredában (1931–1933). A teológiát Gyulafehérváron végezte el (1933–1938).  
Gyergyóremetén, Lemhényben, Csatószegen és Marosvásárhelyen káplánkodott. 1945-ben Nagyágon majd eltűnéséig Erzsébetbányán volt káplán. 1972. június 12-én Márton Áron püspök Erzsébetbányára készült bérmálni. Előtte azonban a plébános bement Nagybányára. Itt beidézték a rendőrségre, majd eltűnt. Novemberben a Duna-deltában a Kilijai-ágból, szovjet területen halászták ki holttestét. A holttestet helikopterrel szállították Kolozsvárra ahol eltemették. Senki nem tekinthette meg. 2003. január 13-án beindították a boldoggá avatásához szükséges egyházmegyei vizsgálatot.

P. dr. Boros FortunátZetelaka, 1895. június 3.  Capul Midia, 1953. március 16. A Szent Istvánról nevezett ferences rend provinciálisa, történész, író, vértanú. Románia kommunista rezsimjének áldozata. Huszonhét könyvet és 302 cikket írt. Boldoggá avatási eljárását kezdeményezték. A teológiát a Ferences Hittudományi Intézetben, Vajdahunyadon végezte. 1911. augusztus 20-án lépett a rendbe, 1917. április 29-én ünnepélyes fogadalmat tett, 1918. június 1-jén pappá szentelték. Ezután Kolozsvárott, majd Szegeden tanult tovább és doktori fokozatot szerzett. Összesen három ferencrendi kolostorban dolgozott élete során: 1920. és 1932. között Székelyudvarhelyen, 1932. és 1948. között Kolozsváron, és 1948. és 1951. között pedig Brassóban. Kolozsvárra érkezve P. Trefán Leonárdtól átvette a Szent Bonaventura nyomda és könyvkötészet irányítását, ugyanitt felelős szerkesztője volt a Hírnök és a Katolikus Világ című folyóiratoknak. 1942-ben lett tartományfőnök és hat éven át, elhurcolásáig vezette a rendet.  
1944-ben a visszatérni látszó oláh fennhatóság és a szovjet hadsereg elől a rend tagjai közül sokan Budapestre menekültek. Fortunát atya utánuk ment, hogy összegyűjtse és Amerikába (az ohiói Youngstownba) kísérje őket, de az amerikai Szent István erdélyi ferences custodia (lat: őrhely) megalapítása után, a következő évben visszatért Erdélybe. 1948-ban, Márton Áron püspökhöz hasonlóan, dacolva az új kommunista rendszer elhatalmasodó egyházgyűlöletével, ő vállalta vezetni a csíksomlyói búcsú körmenetét. Ezután a hatalom emberei már folyamatosan zaklatták. Kolozsvárt is el kellett hagynia. Brassóba tette át a székhelyét. 1951. augusztus 20-án, Szent István király ünnepén, a romániai rendházakból összeszedték a szerzeteseket, és Máriaradnára internálták őket. Fortunát atyával kivételesen keményen bántak, őt a készülő Duna-csatornához vitték egy munkatáborba, Capul Midia településre, ahol embertelen körülmények között dolgoztatták a jogfosztottakat. Fortunát atya 19 hónap után tüdőgyulladást kapott, magatehetetlen beteggé vált, de beszámolók szerint még ekkor is bántalmazták. „A gyengélkedő tudós szerzetest lapáttal agyonverték” – írja a Magyar Katolikus Lexikon. Rendje, a Ferences Rend évtizedekkel ezelőtt elindította a boldoggá avatást. 

Fekete János – Bélafalván született 1885-ben. Középiskolai tanulmányait Csíksomlyón, 1895 és 1903 között végzi el. Teológiát Gyulafehérváron végzett, majd itt szentelte pappá 1908. február 8-án Gróf Majláth Gusztáv Károly, gyulafehérvári püspök. Első szolgálati helyén, Petrozsényben hitoktató és káplán volt  1908 és 1915 között. 1915-től Brassóban hittanár, majd 1916-ban a Zsil-völgyi Vulkán településre kap plébánosi kinevezésé. Itt 1932-ig szolgál, amikor is Sepsi-kőröspatakra helyezi püspöke plébánosnak. 1936. szeptember 22-től Gelencén plébános. 1938. július 1-től kézdi-orbai főesperes.
Ezek mellett 1924-ben az Erdélyi Szépmíves Céh alapító tagja volt. Márton Áron bebörtönzése, valamint az erdélyi katolikus egyházmegyék felszámolása után nem ismerte el az állam által felállított gyulafehérvári vezetőséget, ezért - miután 1950. május 13-án házkutatást tartottak nála - őrizetbe vették és kényszermunkára ítélték. Büntetését a brassói börtönben kezdte el, majd a ghenceai, végül a Târgu Jiu-i börtönben töltötte. Teste 92 kg-ról 38 kg-ra fogyott le. 1952. március 25-én halt meg. A rokonság a testét a börtön hullaházából megszerezte, és 1952. április 28-án szállították el Gelencére. 1952. április 30-án a katolikus templom falánál temették el. Boldoggá avatási eljárását a gyulafehérvári főegyházmegye 2003. január 13-án kezdeményezte. Gelencén 2007-ben a templomkertben Petrovits István róla készült szobrával állítottak emléket, melyet Takács Nándor nyugalmazott székesfehérvári püspök szentelt fel.

Gajdátsy BélaBécs, 1887. január 16.  Nagyenyed, 1952. szeptember 14. – római katolikus lelkész, vértanú.
A gimnáziumot Budapesten végezte el. Érettségi után, 1904-ben jelentkezett a jezsuita rendbe, 1908-1912-ben Kalocsán és Pozsonyban filozófiát tanult. 
Teológiai tanulmányait Innsbruckban kezdte el, majd amikor egy tantárgyból nem kapott kitűnő minősítést, kilépett a rendből 1917-ben. 1918-ban jelentkezett a gyulafehérvári teológiára, majd még abban az évben Majláth Gusztáv Károly püspök pappá szentelte. Egy ideig Kolozsváron volt káplán, majd Marosvásárhelyen és Nagyszebenben lett plébános. 1924-ben a püspök ceremonáriusa lett Gyulafehérváron. 1926-tól püspöki titkárként tevékenykedett. Majláth püspök halála után a pápa őt szerette volna püspöknek, ő azonban a jelölést nem fogadta el, viszont az ő ajánlatára került a jelöltek listájára Márton Áron, akiből az új erdélyi püspök lett. Azon felül, hogy megjövendölte az egyházüldözés várható részleteit, egyúttal a mártír egyház életben maradásának stratégiáját is kidolgozta. 1945-ben Márton püspök kinevezte Gajdátsyt a teológia doktorává, majd miután a püspököt letartoztatták, ő lett a titkos ordinárius. Mikor erre fény derült, 1951. március 10-én a Securitate Sándor Imre nagypréposttal együtt letartóztatta, majd 25 év kényszermunkára ítélték. 1952. január 10-én több erdélyi magyar paptársával együtt ítélték börtönbüntetésre kémkedés és hazaárulás vádjával, Zsilaván huzamosabb időt töltött magánzárkában. A nagyenyedi börtönben halt meg, holttestét jeltelenül temették el, ma sem lehet tudni sírjának helyét.

Hajdú Erzsébet - mater Gabriella, orsolyita nővér – Csíkmadarason született 1915-ben. Gabriella nővér, történelem és földrajz szakos tanárnő, aki  a gyermekek, fiatalok neveléséért, oktatásáért életét áldozta. Iskoláit Marosvásárhelyen és Nagyváradon végezte. Érettségi után belépett Nagyváradon a Szent Orsolya Rendjébe. Egerben és Franciaországban részesült rendi kiképzésben és kapta a Gabriella nevet. Kolozsvárott és Budapesten végezte egyetemi tanulmányait, mint földrajz, történelem szakos tanár. Nagyváradon tanított a szerzetesrendek feloszlatásáig. 1950-ben Marosvásárhelyre ment a szüleihez. Itt gyermekek tanításával, hitoktatással, szegénygondozással foglalkozott, míg le nem tartoztatta a rendőrség. Hitből élt, meggyőződését soha nem adta fel. Mentalitásáról, élet erejéről sokat elárul, hogy a társai maguk között kis Gepidának nevezték. Vértanúhalált halt a nagyváradi börtönben 1963. április 20-án.

Maczalik Győző – Nagyszeben, 1890. március 1. – Zsilava, 1953. augusztus 19. Titkos gyulafehérvári segédpüspök, vértanú. Morva eredetű családból származott. Papi tanulmányai idején Majláth Gusztáv Károly püspök felfigyelt képességeire és a római Gregoriana Pápai Egyetemre küldte. Innen hazatérve 1916. július 15-én pappá szentelték. Egy ideig Kolozsváron volt káplán, majd 1921-ben teológiai tanár lett Gyulafehérváron. Majláth halála után ő is a lehetséges utód-jelöltek között volt, de végül Márton Áront szentelték püspökké. 1941–1951 között püspöki igazgató volt. Mikor Márton Áront letartóztatták, titkos ordináriussá léptették elő. 1951-ben arra az időre, amíg Márton Áron börtönben volt, titokban püspökké szentelték. A Securitate azonban tudomást szerzett erről, így 1951. augusztus 24-én letartóztatták. Bírósági tárgyalás nélkül Zsilavára szállították, ahol a mostoha körülmények miatt megbetegedett és 1953. augusztus 17-én meghalt. 1966-ban a Gyulafehérvári érseki székesegyházban temette el Márton Áron püspök.

Pálfy János – Máréfalva, Udvarhely vm., 1874. máj. 15.-Marosvásárhely –, 1958.: plébános – Székelyudvarhelyen és Gyulafehérvárott tanult. 1899. július 6-án pappá szentelték és Zetelakán, Brassóban, majd 1915-től Marosportuson (Alsó-Fehér vm.), 1916-tól pedig Marosvásárhelyen káplán. 1918-ban Brassóban hitoktató 1918-tól, 1958-ig Jobbágyfalva plébánosa. A terménybeszolgáltatások idején a „kulák-plébános” a nyárádszeredai átvevőközpontba vitte szekérrel a gabonát. Útközben, azzal az ürüggyel, hogy nincsenek rendben a papírjai, elkobozták a szállítmányt, s azt nem számították beadásnak. 1958 nyarán házkutatást tartottak a jobbágyfalvi plébánián. Ezt követően a marosvásárhelyi hadbíróság a „hatóság megrágalmazása és a szocialista rend megdöntésére irányuló tevékenység” miatt gyorsított eljárásban 5 évi börtönre és teljes vagyonelkobzásra ítélte. Bár a kolozsvári fellebbviteli tárgyalás előtt rákban meghalt, ítéletét helybenhagyták.

Sándor Imre – Csíkverebes, 1893. augusztus 23. – Râmnicu Sărat, 1956. február 5. – erdélyi katolikus lelkész, vértanú.   
Iskolai tanulmányait Csíksomlyón és Csíkszeredában, majd teológiai tanulmányait Gyulafehérváron és Budapesten végezte. 1916. július 3-án Gróf Majláth Gusztáv Károly püspök pappá szentelte Gyulafehérváron. Káplán volt Gyergyóremetén és Csíkszeredában, majd hitoktató Gyulafehérváron és Brassóban. 1934–39 között főesperes-plébános volt Székelyudvarhelyen. Később Márton Áron püspöki helynökké nevezte ki. A második bécsi döntés után Kolozsvárról ő irányította a kettészakadt egyházmegye északi, Magyarországhoz visszakerült részét. 1951. március 10-én letartóztatták. 1952. január 14-én a bukaresti katonai törvényszék 25 év kényszermunkára és teljes vagyonelkobzásra ítélte hazaárulás címén. 1956. február 5-én (egyes források szerint 29-én) a râmnicu sărati börtönben megfagyott. Holttestét – a többi politikai fogolyéhoz hasonlóan – jeltelenül temették el, ma sem lehet tudni, hol nyugszik. 2003. január 13-án megindították a boldoggá avatásához szükséges egyházmegyei vizsgálatot.

Dr. Boga Alajos – Csíkkozmás, 1886. február 18. – Máramarossziget, 1954. –szeptember 14. – magyar kanonok.
A teológiát a bécsi  Pázmáneumban végezte el. 1910. július 14-én szentelték pappá Bécsben, 1914-ben Kolozsváron szerzett filozófiából doktori fokozatot. Az első világháború alatt tábori lelkész, majd a kézdivásárhelyi (ma Nagy Mózes) katolikus gimnázium tanára és igazgatója volt. 1931-ben kinevezik az Erdélyi Római Katolikus Státusreferensévé. 1945-től Márton Áron püspök általános helynöke, a püspök letartóztatását követően a főpásztor titkos megbízásából ő irányította az egyházmegyét. A papoknak határozottan megtiltotta az államilag kezdeményezett papi békemozgalomba való bekapcsolódást, ezért 1950. május 10-én letartóztatták. A văcăreşti-i, majd a máramarosszigeti börtönbe hurcolták, ahol mindvégig ítélet nélkül tartották fogva. A börtönben is komoly lelkiéletet élt, tartotta a lelket paptársaiban. 1954. szeptember 14-én, a Szent Kereszt Felmagasztalásának ünnepén hunyt el. Ismeretlen sírban, valószínűleg a Tisza-parti csárdai vagy szegények temetőjében nyugszik.

Ambrus György – Gyalár, 1923. december 4. – Duna csatorna, Brăila-Mocrin mocsarai, 1960. február 18. – bányamérnök, plébános. Középiskoláit bátyjával együtt a Gyulafehérvári Főgimnáziumban végezte. Nagykászonban, Szászrégenben volt káplán, majd Katonán plébános. Itt tartóztatták le, mert nem követte a békepapság vonalát. A vád ellene: fegyverrejtegetés. Kolozsváron állították bíróság elé 1956. március 18-19-én. A nagyváradi katonai törvényszék hat év börtönre ítélte. Még azzal is vádolták, hogy hűséges volt Márton Áron akkori erdélyi püspökhöz, és titokban ő tájékoztatta a papságot a titkos püspök-helyettesekről (ordináriusokról).
Futár volt és összekötő. A Duna-csatornához hurcolták rabmunkára. Majd a Brăila-Mocrin mocsaraiban nádat vágott hajnaltól késő estig, combig érő vízben. A vele együtt raboskodó foglyok szerint ő volt az első erdélyi katolikus pap, aki a fertőző ivóvíztől legyengülve, az éhezéstől csonttá soványodva vértanúhalált halt 1960. február 18-án. Halálakor P. Hajdú Leander ofm fogta le szemét. Sírja teljesen ismeretlen, csupán halálának idejét jegyezte meg Leander atya.

P. Csiszér Elek ferencesCsiszér (Imre) Elek Csíkcsobotfalván, született 1856. november 6-án. Jakubinyi György érsek egyik könyvéből tudjuk, hogy gyengesége miatt még aznap megkeresztelték. Haton voltak testvérek, ő volt a negyedik. Szülőfalujában kezdte elemi iskoláit is, majd Csíksomlyón folytatta, s ugyanott végzett öt év gimnáziumot is. 1874. szeptember 8-án lépett be a rendbe, ahonnan Kolozsvárra, a piarista gimnáziumba küldték egy évre. 1875. július 16-án beöltözött, és az Elek nevet kapta. A teológiát is Kolozsváron végezte el, majd 1879. július 25-én, Gyulafehérváron Fogarasy Mihály erdélyi püspök pappá szentelte. Másnap volt a kegytemplomban az első miséje. Érdekes, hogy odahaza tanító, majd 1883-tól Nagyszebenben hitszónok volt. Egy év múlva hazakerült, és tanítóként és novíciusmesterként dolgozott. Egyben a híres zenész és tudós, Simon Jukundián ferences titkára is volt. Ezt követően számos helyen töltött be tisztséget a Szent István Királyról nevezett Erdélyi Ferences Provinciában, de talán a vajdahunyadi tartományfőnöksége volt a leggyümölcsözőbb 1911-1914 között, amikor véglegesen megerősítette a rend reformját, és felvirágoztatta az erdélyi ferences tartományt. Elek atya életének szinte felét - 1914-től haláláig, 1942. április 17-ig - Brassóban töltötte, ahol legendás hírű lelkiatya és a vidék ferences gyóntatója volt. A korabeli Csíki Lapok 1944. május 14-ei számában ezt olvassuk róla: „Nagyon egyszerűen élt: kenyér, túró, sovány leves volt éveken át egésznapi tápláléka. Brassóban megszervezte szíve legféltettebb kincsét: a harmad-rendet.  Gróf Mailáth püspök valahányszor megfordult Brassóban, hozzá ment gyónni. Csiszér főatyát magányában Márton Áron is sokszor kereste fel. Koporsójára gyönyörű koszorút küldött. Meghalt, 1942. április 27-én. A brassói központi temetőben helyezték örök nyugalomra, ahonnan 1976-ban vitték át a ferencesek Keresztelő Szent János kriptájába. Rendjének akkori provinciálisa, P. dr. Boros Fortunát, 1947-ben(!) beindította boldoggá avatási eljárást.

Márton Áron, erdélyi püspök. Született: Csíkszentdomokoson, 1896. augusztus 28-án, elhunyt Gyulafehérváron, 1980. szeptember 29-én…


Stoffán György