2012. június 5., kedd

Édesapám cikkeiből… I.


Emlékeim a XX. századból

Aki... kétszeresen imádkozik

      Aki szépen énekel, kétszeresen imádkozik. Egyszer saját maga átéli a dallammal díszített szent szövegeket, másodszor pedig a hallgatóságban érlel áhítatot.
      Legszebb élményeim közé tartozik a templomi énekkarban teljesített szolgálatom. A Budapest városmajori templom karnagya, Bárdos Lajos professzor úr 1942-bee kórusával együtt fölkerült a Várba, a Mátyás-templomba. A Városmajorban új kórust szervezett az utód, Bárdos-tanítvány, Pintér Lajos karnagy. Muzsikus kevés volt köztük, inkább csak amatőr, de igen lelkes fiatalság. Az új kórus már az első évében sikerrel szerepelt a Zeneakadémián rendezett ünnepségen, majd a Várkápolnában. A tagtoborzás tovább folytatódott.
      Nem voltam szakképzett énekes vagy zenész, egyszer mégis megszólított egy osztálytársam, volna-e kedvem egy templomi vegyeskarban énekelni. Elmentem. Beültettek egy szólamvezető mellé, ott próbáltam felkapaszkodni a kórus színvonalára. Nehéz próbák voltak. Rádióközvetítésre készültünk, a gyertyaszentelői szertartást és szentmisét egyenes adásban közvetítették tőlünk. Ez úgy sikerült, hogy a Rádió közvetlen vonalat szerelt a tereplomba, mikrofon-csatlakozóval a kórusra.
      Hamarosan bele kellett tanulnom az énekes feladatokba. Történelmi időket éltünk. Katonakorú tagtársainkat - köztük egy időre karnagyunkat is - behívták. Volt úgy, hogy szólamomban egyedül maradtam, helyt kellett állnom. Szólamvezetőm, Bordás Alajos hősi halált halt, egy tenoristánk sebesülten jött haza a frontról, mások évek múltán kerültek haza hadifogságból. Szörnyű világ volt. 1944 tavasza. Háború, elsötétítés, náci megszállás, német katonák mindenfelé. Rettegés, nyomasztó barbár légkör. Ebben az eldurvult, sötét világban az egyik este mégis örök emlékem maradt. Próbahelyiségünk a Városmajor sarkán volt. A próba végén kimentünk a parkba és a padokra letelepedve halkan énekelni kezdtünk: Erdő mélyén, esti csendben hallod a csalogány édes dalát... egyre több csoportú kánonban. Az ének varázsa ezekre a percekre mintha kiemelt volna az adott környezetből. Az esti csendben egy másik, békés világ reményét hozta el az ének. Szállt, mintha egy eltévedt tündér, vagy angyal suhant volna át a Városmajoron. Talán a sötétben hallgatta valaki és az ő lelke is megérezte egy szebb világ üzenetét a csalogány édes dalában.

UTÓIRAT. Választott párosával mentünk ki a parkba. A legszebb szoprán kislány maradt a sor végére; neki sem, nekem sem volt párunk. Azt mondta: "Ha már maga jutott nekem, hát menjünk." Ez akkor nem volt számomra valami dicsérő, de pár év múlva rájöttünk, hogy valóban mi jutottunk egymásnak, de nem csak egy kánonra, hanem eddig már egy fél évszázadon át.

id. Stoffán György
Bp., 2000. V. 19.