2012. március 22., csütörtök

Csonthülye BKV Zrt.

Lehet, hogy a nyitva tartás szent dolog, de vannak kivételek… A napokban sokszor jártam a János-hegyen, és értetlenül álltam az előtt, hogy a Libegő kettes ülései üresen járnak fel s alá naphosszat. Szinte ostobaság üzemeltetni egy efféle „vállalkozást” - gondoltam.

Fiam iskolája ma, 2012. március 21-én, Szent Benedek napján, a János-hegyen tartotta ünnepi emléktúráját és megemlékezését, amelynek végén háromszáz gyerek indult a Libegőhöz, hogy lejusson Zugligetbe. Azonban a terv meghiúsult.A BKV hülyesége miatt, minden gyermeknek gyalog kellett elhagynia a szép kirándulóhelyet. Ki a Disznófő, ki pedig a 22 busz irányába volt kénytelen menni… Ugyanis a beteg elméjű libegős BKV-sok kijelentették délután négykor, hogy nem lehet tovább utazni a Libegőn, mert bezárnak…

Ilyen csak Magyarországon történhet. Háromszáz gyerek utaztatása fejenként 750 Ft-ért – tekintve hogy a többség 14 év fölött van – jelentős bevételt jelentett volna a BKV-nak. Talán egész hónapban nincs annyi utas, amennyit ez a délutáni húsz perces BKV-s túlra jelentett lett volna. A mintegy 200 ezer forint ezek szerint nem hiányzik a BKV-nak, arról nem is beszélve, hogy ezek a gyerekek alig várták, a Libegőn való utazást.

Hasonló esetben, Németországban vagy Ausztriában akár órákon át is nyitva tart – túlórában - a kötélvasút, s egyszer sem tapasztaltam azt, hogy például Landeckben háromszáz utas előtt bezárják a lehetőséget. Sőt, ott még arra is ügyelnek, hogy aki felment, az a kötélvasúttal le is jusson a városkába, hiszen más megoldás nincs a visszajutásra. Ám, ez itt Magyarország, és ez a verőlegényes ellenőreiről, csődjéről, milliós prémiumairól és más furcsaságokról hírhedett BKV.

Jó volna, ha végre értelmes és tisztességes emberek vennék át e kis hazában is a cégek irányítását, főleg olyankor, amikor az egész fővárosi tömegközlekedés – a korábbi, a gyurcsányi kommunista diktatúra vezetésének törvénytelen kapzsisága miatt – haldoklik. Most háromszáz utast utasítottak el, s ezek a gyerekek döbbenten vették tudomásul az esetet. Talán az ő generációjuk okosabb lesz e saját tapasztalat alapján is, hiszen többségében gimnazistákról van szó, akik már megjegyzik ezt a BKV-s ostobaságot. Mint azokat a híreket is, hogy a BKV-nál mennyit és hogyan síboltak ki korábban. Az eset tanulságos, és nem mindennapi – Európában. Magyarországon sajnos mindennapos és senki nem tanul belőle. Talán gazdaságunk is jobb eredményekkel bírna, ha efféle botorságok nem történnének. A BKV újra lejáratta magát, de ma súlyosan, hiszen tette ezt a jövő generációja előtt…