2012. március 18., vasárnap

Amiről nem beszélünk…


Az elmúlt napokban többször beszélgettem Lajtán túli vállalkozókkal, akiktől azt kérdeztem: mi lehet az oka annak, hogy a volt szocialista országokban, amelyek nemrég csatlakoztak az Unióhoz, az árak ugyanazok, mint a nyugati árak, a munkavállalók bére rendkívül alacsony, miközben a nagyvállalkozók és multinacionális cégek adózott nyeresége összegszerűen is a nyugati színvonalon van. A vélemények lesújtóak… összegzem nevek nélkül a véleményeket, hiszen nem kértem engedélyt az uraktól nevük említésére:

A nyugati vállalkozók, iparosok és gyárosok nem valamiféle proletár, korábban a gyárból lopó és a szocialista mentalitás és lehetőségek által lettek cégtulajdonosokká. Ezek az emberek hozzászoktak az évtizedek, évszázadok alatt ahhoz, hogy a profitot csak jó áruval, a jó árut pedig elégedett és viszonylag jól élő munkásokkal lehet elérni. Az ismeretlen volt és ma is ismeretlen a nyugati világban, hogy valaki az állami bevételt megpróbálja elsíbolni, nem megfizetni. Az ilyen hamar lebukik. Az is ismeretlen a nyugati országokban, hogy a munkások bérét ellopja a munkaadó. Ez a volt kommunista országokban viszont természetes. Ezekben az országokban a vállalkozók – és itt a jól menő nagyvállalkozókra és a közepes vállalkozókra gondolok – többsége primitív pénzember, aki a korábban összelopott vagyonból lett gazdaggá, abból alapított céget, és számára nincsenek erkölcsi normák, csak a pénzt látja. Amíg a nyugati vállalkozónak az éves tiszta nyeresége az összbevétel  17-18%-a, addig a volt kommunista országokban arra törekednek a munkaadók, hogy a nyereségük az éves összbevétel 80 %-a legyen. Ennek köszönhető az a sok visszaélés, amelyről az Unió is tud, de tudnak azok a befektetők, akik következetesen kerülik a volt kommunista országok vállalkozóival való szerződéskötést. Az információk rendelkezésre állnak Nyugaton, és mindent tudnak a volt kommunista országokban történő elképesztő ügyekről, olyan súlyos visszaélésekről, amelyek Nyugaton elképzelhetetlenek.
A munkaszüneti vagy állami ünnepnapokon például úgy dolgoztatnak munkásokat egy-egy beruházáson az alvállalkozók, hogy eldugják a munkásokat szállító autót, és vagyonőrt vagy portást (illetve annak a főnökét) lefizetik, hogy ne engedjen be senkit a beruházás területére (most bővítendő gyártelepről van szó), mondja azt, hogy nincs ott senki.
Azt is tudják beszélgetőpartnereim, hogy az ilyen munkáltató ezeken a napokon is csak a hétköznap fizetett bért adja meg a dolgozónak, mondván, hogy sorban állnak a munkanélküliek az esetleg több bért követelő dolgozó helyére…
A kommunista szakszervezeteket olyan politikai csürhének tartják Nyugaton, amelyeknek vezetőit a munkaadók fizetik (le)… nem is rosszul. Zürichi beszélgetőpartnerem úgy összegezte a kérdést, hogy ezekben az országokban sem kellene, hogy a dolgozók rosszul éljenek, és csődbe menjenek a családok, de a kapzsiság és a politikai magaslatokig érő maffia nem enged az elért extraprofitból, főleg nem a dolgozók javára. Tud olyan svájci üzletemberről, aki Budapesten kirabolta saját svájci cégét, majd feljelentette a magyar dolgozóit, és a bíróság nem őt, hanem a dolgozókat ítélte el. A svájci cégvezető tanúja egy eltiltott magyar ügyvéd volt, aki az eltiltás ellenére ma is az egyik minisztérium oroszországi szakértője… Na, ilyen sincs nálunk… - mondta zürichi barátom.
Nyugaton nincs olyan, hogy a szabadságot nem adják ki és nem is fizetik, viszont a szabadság kivételéről szóló papírt aláíratják. Nálunk ezért börtön járna, önöknél az ellenőrzés finoman fogalmazva „nem megfelelő”, tehát lehet csinálni – mondja a bécsi vállalkozó. Ez a kérdés az utóbbi időben többször szóba került az Unióban is, mint az is, hogy az ügynökségeken vagy kft-ken keresztül Nyugaton vagy hazájában alvállalkozó munkavállalójaként dolgozó munkás béréből szabályosan lop a munkaadó. Minden elvégzendő munkának megvan az ára, ami nem az alvállalkozó által dolgoztatott emberek bérét illeti. Az egy olyan külön költség, amely a munka árától független. Ehhez képest a volt kommunista országok munkaadói, mint alvállalkozók meglopják a dolgozóikat, és azoknak a béréből majdnem ötven százalékot csalnak le, amely összeg magán zsebekbe megy.
Nos, ezért van önöknél rabszolgatartás. Nincsenek önöknek törvényeik, és ha vannak, akkor azok csak a parlamentben érvényesek. Az életben nem, mert akik ellenőriznek, azokat is lefizetik. Önöknél – mondta müncheni beszélgetőpartnerem -, soha nem lesz rend, és mindig rabszolgák maradnak. Mert a kommunizmus kiölte az erkölcsi hagyományaikat, az értékeket. Önöknek azonban újra és újra a kommunista vezetés kell.
A legapróbb dolgokban éppen úgy erkölcstelenek ezek az államok, és ezek a társadalmak, mint a legnagyobbakban. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az Önök képviselői az EU-ban. Mi Münchenben, Bécsben vagy Londonban csak szörnyülködünk azon, hogy például egy EU-s képviselő, aki magyarul beszél, magyarok adóforintjaiból ül az EU parlamentjében, Magyarországot nyomja a víz alá. Ez nálunk elképzelhetetlen szerkesztő úr… - fejezi be legyintve és láthatóan felháborodva a londoni áruház igazgatója… akinek szépapja Kolozsvárott gyárat üzemeltetett… valamikor az 1820-as években.

S. Gy.