2021. október 26., kedd

Máig az egyetlen tényfeltáró könyv.... spiclik és áldozatok

 


Kedves állandó Olvasóim, Barátaim!

Idén huszonöt esztendeje, hogy Havasy Gyula tisztelendő úr, nagysápi plébános meghalt. Halála előtt öt évvel nagy nehézségek árán kiadtuk azt a könyvet, amelyet kérésének megfelelően most újra nyomtunk, és amelyben az elmúlt nyilas-, és kommunista idők keresztényüldözését foglalta össze majd egy évtizedig tartó kutatómunka eredményeként. Hivatalosan, még ma sem ismerjük azt a korszakot, amelyről Gyuszi bácsi ír, sem e korszak besúgóit és kollaboránsait, akik belülről rágták a keresztény egyházakat. Havasy Gyula könyvében mind a bűnösök, mind az áldozatok név szerint szerepelnek és több áldozat személyes története is olvasható. Volt is ebből baja Gyuszi bácsinak a könyv megjelenése után, hiszen a református, a katolikus és az evangélikus egyház vezetői akkor még e kollaboránsok közül kerültek ki, s mindhárom történelmi keresztény egyház megpróbáltatásai szerepelnek a könyvben.

A könyv kiadásának is érdekes története van, hiszen a nyomdaköltségre úgy szereztük meg a pénzt, hogy Svájcban, Németországban és Ausztriában élő lelkészek és papok, a saját szűkös anyagi lehetőségeikhez mérten, intenciók átadásával támogatták Gyuszi bácsi „életveszélyes vállalkozását”. Két alkalommal utaztam ki e három országba pénzt gyűjteni, amíg Gyuszi bácsi és barátai itthon előkészítették a nyomdai anyagot.

Halála előtt a szerző, mint e könyv megszületésében munkatársát, megkért, hogy harminc év múlva adjam ki újra a könyvet akkor, ha a hivatalos egyház nem lép a bűnök és az áruló papok neveinek nyilvánosságra hozatala ügyében. Nem lépett, tehát a könyvet újra nyomtattam úgy, hogy az eredeti kézirat híján azt az egyetlen példányt, amely megmaradt a birtokomban, lapokra szedtem, szkenneltem, majd laponként javítottam ki a szkennelési hibákat. Mindezt azzal az örömmel, amit a könyv kiadása mellett a Magyarságkutató Intézet okozott szellemi, erkölcsi és anyagi támogatásával.  Az MKI vezetése felismerte e könyv történelmi, egyháztörténeti jelentőségét, így Havasy Gyula egy korszakot átfogó 466 oldalas műve, most két új előszóval jelenhetett meg. 

Dr. Horváth-Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója, és a korszak egyik üldözött érintettje, Kocsi György, zamárdi plébános, teológiai tanár fejezték ki nagyrabecsülésüket a szerző és műve iránt előszavukkal. Munkájukat mind a Nemzeti Napló csapata, mind az Olvasók, mind a magam nevében hálásan köszönöm. 

A könyvet kis példányszámban adtuk ki, így a nagyközönség számára nem is hirdetjük meg. A Nemzeti Napló Könyvtárának kiadásában - a most ismét - megjelent művet azonban, a Nemzeti Napló hűséges olvasóinak nagy szeretettel ajánlom. Úgy is, mint a további kutatásokhoz elengedhetetlen műhelymunkát, de úgy is, mint a keresztény egyházak szenvedéseinek negyvenhat esztendejét felölelő drámai dokumentumgyűjteményt, amelynek ott kellene lennie minden magyar, keresztény  család könyvespolcán. Hiszen a címmel ellentétben nem csak a római katolikus, hanem a kárpát-medencei református, evangélikus, ortodox egyházak kommunista meghurcoltatása is szerepel a 466 oldalas műben. 

A könyv megrendelhető a stoffangyorgy44@gmail.com e-mail címen, vagy az

S György Ernő

Facebook oldalon, messengerben. A megrendelésben kérem, szerepeljen a pontos postai cím. A könyv ára: 5000.- ft+postaköltség (1300.-) , amely összeget - megrendelés esetén - az alábbi számlaszámra kérnék átutalni: 

11773360-02127833

Megrendeléseiket tisztelettel és szeretettel megköszönve, kívánok Önöknek békét és boldogságot, hitben, reményben és egyetértésben:


Stoffán György író,

a Nemzeti Napló főszerkesztője