2020. február 20., csütörtök

Stoffán György: Google vagy nem Google, ez itt a kérdés… – Egy tüntetés margójára


Évek óta írogatjuk jó néhányan, hogy ideje volna egy nemzeti közösségi oldalt létrehozni. Hiszen pénz volna rá, szakértelemben sem szenved a nemzeti oldal hiányt, s a fiatalokat is be lehetett volna integrálni ebbe a projektbe – folyamatosan. De nem! Egyetlen intézkedés, egyetlen ötlet és egyetlen fillér sem jutott erre. Ma pedig? Odamegyünk egy szolgáltató elé, és megmondjuk neki, hogy melyek a sérelmeink. Elmondjuk, hogy mit tartalmaz a magyar Alkotmány (amit a magyar bíróságok sem tartanak be, ha olyan az alperes, akit el lehet, vagy el kell ítélni…) s hőbörgünk, mert ilyen-olyan világpolitikai cél érdekében a világpolitikát szolgáló szolgáltató letilt egy nemzeti érdeket szolgáló oldalt, csatornát.

Valahogy olyan ez, mintha egy kocsmában üldögélve a kocsmárost szidjuk, mert „fosatóbort” árul. Isszuk, de nem megyünk máshová, nem nyitunk magunknak kocsmát, noha volna rá pénzünk, ezzel szemben felolvassuk a kocsmárosnak, hogy melyek az mi elvárásaink, milyen bort akarunk inni stb… És iszogatunk tovább, fizetjük a drága, de annál rosszabb bort. Nem fogjuk fel, hogy amíg az az egy kocsma van és mi meg szomjasak vagyunk, akkor oda kell járni, ha tetszik, ha nem.

A Pesti Srácok mindaddig nem vett erről a helyzetről tudomást, amíg a bortól csak a saját olvasói fostak. Mihelyst azonban őket is megfosatta a szar kocsma szar bora, azonnal farkast kiáltott és odarendelte a kocsma elé mindazokat, akik eddig már megjárták a reterátot… de ötleteik egy nemzeti kocsma létrehozására, süket fülekre találtak. Ilyen az élet mondhatnánk. Ám, még a mai tüntetésen sem arról beszéltek a szervezők, hogy csináljunk egy saját internetes elérhetőséget, magyar nemzeti, netán Kárpát-medencei magyar, keresztény közösségi oldalt, hanem arról, hogy "szar ez a bor, antipatikus a kocsmáros." Inkább valami olyasmi történt – hogy az eredeti hasonlatnál maradjunk – mintha klozettpapírt osztogattak volna a kocsma előtt – végső megoldásként.

Az elhangzott beszédekről inkább nem szólnék, mert méltatlan volna kollégáim retorikai nagyságát kipellengéreznem. Voltak beszédek. Pont.

Hadd mondjam hát el még egyszer, "világraszóló, nagyívű ötletemet", sokunk ötletét, kívánáságát: Kell egy nemzeti internetes médiaszolgáltató, kell egy nemzeti közösségi oldal, vagy át kell masírozni a VK-ra, ahol szabadon és leplezetlenül mondhatjuk el véleményünket, lehetünk magyarok, lehetünk keresztények és azt szeretünk vagy utálunk, akit akarunk… s mindezt tehetjük kitiltás és törlés veszélye nélkül.


Végül egy jó tanács a következő végzetes törlés előtt… A PS-nek nem azért tűnt el hét esztendei, valóban értékes munkája, mert a Youtube törölte, hanem, mert másutt nem tárolta, nem archiválta. Pedig kellett volna… Az ember, a saját jó borát sem a konkurens kocsmáros pincéjében tárolja…