2019. szeptember 15., vasárnap

Egy méltatlanul elfelejtett erdélyi vértanúról



Ma van Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepe. Ma van a 65. évfordulója annak, hogy Boga Alajos erdélyi kanonok, ordinarius substitus 1954. szeptember 14-én meghalt a máramarosszigeti börtönben.

Márton Áron 1949. június 21-én történt letartóztatása után, mint ordinarius substitus (helyettesítő kormányzó) Boga Alajos vette át az erdélyi római katolikus püspökség kormányzását. Márton Áron még saját letartóztatása előtt, ebben a minőségben, kinevezett maga mögé két tartalékot. Első helyre Boga Alajost, az ő követőjének Sándor Imrét, azzal, hogy ha őt, Márton Áront letartóztatják, akkor Boga Alajos vegye át a kormányzást, Sándor Imre lépjen elő első tartaléknak, és amikor Boga Alajos megkezdi az erdélyi egyházmegye kormányzását, akkor ő is nevezzen ki egy tartalékot Sándor Imre mögé. Börtönre, börtönhalálra felkészült emberek voltak kivétel nélkül.

Boga Alajost 1950 májusában letartóztatták, ekkor vette át a kormányrudat Sándor Imre. Sándor Imre mögött is volt két tartalék, Gajdátsy Béla és Jakab Antal. Sándor Imrét és Gajdátsy Bélát együtt tartóztatták le 1951. március 10-én. Jakab Antal, a hivatalba lépő ordinarius substitus ekkor az olasz követségen keresztül utasítást kapott az Apostoli Szentszéktől, hogy saját kormányzói mivoltát ne hozza nyilvánosságra, így ő lett az első teljes mértékben titkos ordinárius, akiknek hosszú sora volt Márton Áronnak a börtönből való kiszabadulásáig. A titkos kormányzók a "föld alól", titkos fórumokról vezették a hatalmas erdélyi püspökséget, egy mindenre elszánt közvetítő hálózat segítségével, melynek tagjai szintén börtönbe kerültek. Jakab Antal, aki később Márton Áron utóda lett a püspöki székben, túlélte a 13 év börtönt, túlélte az ólombányában végzett kényszermunkát, így mások mellett vele is tudtam beszélni a nagyon nehéz évekről.

Boros Bélától, a temesvári egyházmegye titokban felszentelt és 14 évet börtönben eltöltő püspökétől tudom, hogy Sándor Imre 1956. február 29-én Rimnicu Sarat börtönében megfagyott. Gajdátsy Béla a nagyenyedi börtönben halt meg.

Boga Alajosnak a ma 65 éve történt mártírhaláláról Vasvári Aladár egykori brassói főesperes-plébánostól tudok, aki cellatársa volt Boga Alajosnak a máramarosszigeti börtönben. Vasvári Aladár 1987 szeptemberében elmondta nekem, hogy 1951 szeptemberében őt Boga Alajossal és Sándor Imrével együtt vitték a bukaresti belügyi börtönből a máramarosszigeti börtönbe. Vasvári Aladár visszaemlékezése szerint a cukorbeteg Boga Alajos nem kapta meg a gyógyszereit, és teljesen legyengült állapotban, halála előtt vért köhögve halt meg 1954. szeptember 14-én. Megkérdeztem Vasvári Aladárt, hogy honnan tudja a dátumot ilyen pontosan. Azt válaszolta, hogy aznap volt Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepe. Elmondta azt is, hogy a börtönben a papok, akik liturgiához, kalendáriumhoz illeszkedő életet élnek, pontosan számon tartották a napokat, az idő múlását. Elmondta, hogy ha két pap találkozott valahol a román börtönvilágban, akkor első megbeszélnivalójuk az volt, hogy melyikük kiről tud, kivel találkozott más börtönökben, és ezután rögtön egyeztették a naptári ismereteiket. Ennek alapján biztosra vehető, hogy Boga Alajos ma 65 éve halt meg.

A Márton Áron által szentszéki felhatalmazással felállított, az egyház autonómiáját biztosító egyházkormányzati rendszernek Boga Alajos az első vértanúja.

"Aki nem veszi föl keresztjét, s nem követ engem, nem méltó hozzám." (Mt. 10,38) Ma van Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepe.


Virt László