2019. szeptember 27., péntek

Megcsonkított Mária-szobor


Elsikkad, észrevehetetlen, nem jelentős hír, ha egy katolikus – de nevezzük inkább kereszténynek – intézményt, templomot, szobrot valamilyen atrocitás ér. Mai világunkban kisebb gondja is nagyobb annál mindenkinek… hiszen itthon választási kampány van, az Unióban egyre nagyobb a káosz és magyar- és keresztényellenesség, a háború pedig a nyakunkon egy új, és vészterhesebb gazdasági válsággal egyetemben. A keresztény emberek is döbbenten és kapaszkodó nélkül állnak ama drámai valóság előtt, amely szerint hitük és múltjuk immár mit sem ér egyházi vezetőik számára, mert a liberális modernizmus, a hitetlenség és a krisztusi parancsok elvetése kényelmesen és jól megfizetve összeegyeztethetők a világi őrült irányvonallal, ideológiákkal. Róma püspöke pedig, minden történelmi tényt és tapasztalatot félredobva – Krisztust semmibe véve – arról beszél, hogy a különböző (nem keresztény!) vallások is Isten akarata szerint léteznek, ezért az elfogadás az egyetlen járható út. Mondja ezt Bergoglio úr, a Vatikán evilági államfője kétezer év küzdelmeinek ellenére, azok mély megvetésével. Tehát szentjeink és vértanúink is csupán a múlt „mesebeli alakjaivá” változnak hamarosan.  

Tehát a világ, mindenestül a feje tetején áll, jog és törvény nincs (ahol van, ott a regnáló őrültek törvényeit követi), az emberi élet semmit nem számít, a múlt értékei kidobandó szemétként kezeltetnek, a teremtés logikája, az isteni akarat pedig immár nem is említhető – büntetés terhe mellett. Ez jellemzi ma a világot, mert egyetlen forgatókönyv szerint játszik minden állam feje és kormánya. Ők a megfizetett Uniós vezetők, akik a népeket, mint ostoba statisztákat igazgatják a világpolgárság, az új világvallás és a nyomorúságos rabszolgasors felé.

Ebben a nyomorult káoszban rendezzük mi a választásokat, amelyeknek az volna az értelme, hogy a településeket arra rátermett és művelt, a közösségekért áldozatot is vállalni tudó emberek vezessék. Ez volna az értelme, de valójában egészen másról szól immár minden oldalon ez a közelgő választás. A kormányoldal és a nemzetben, kereszténységben gondolkodó ember, védekező állásokból hirdeti a maga igazát, mert nem volt képes megvédeni azt, amire életét tette föl, ami számára természetes, amit a klasszikus értékek jellemeznek. Mert a liberális elmebaj hat a jobboldalon is, amikor demokráciáról beszélnek a jobb oldali vezetők… megfelelési kényszer? Vakság? Parancs? Ki tudja? A demokrácia emlegetése mára az anarchiát jelenti, hiszen mindent szabad, ami az emberi jogok meglehetősen széles skáláján található. Hazaárulás, rendbontás, nyilvános hazudozás oda-vissza, feljelentősdi, és jogi útvesztők erkölcstelen használata. Ez a demokrácia. A liberális baloldal pedig nemzetközi támogatással, kis létszáma ellenére is azt sugallja, hogy ő a nyerő, az ő igaza mindenható és mindenekfelett áll. Miközben pedig folyik az országon belüli háború, politikai bűnözők és niemandok eszeveszett támadásokat hajtanak végre Magyarország ellen az Unióban is. Igen, ez a mi saját hibánk is, mert lehet szépeket mondani, hasznosan cselekedni, de, ha nincs rend és jog, igazság és erkölcs, akkor semmit nem ér az az erőbedobás, amellyel a nemzetet és a kereszténységet igyekszünk védeni.

Ma egyik barátom egy képet tett ki a közösségi oldalra. Megcsonkolt Mária-szobor képét. A szobor Madridban áll. Ha belegondolunk, akkor ez a Mária-szobor, Krisztus anyjának csonkolt szobra, mindent elmond mai világunkról. Hiszen Mária minden keresztény-keresztyén vallás szerint Jézus anyja. (Más kérdés, hogy mely vallások helyeslik, vagy nem helyeslik a szoborként való megjelenítést…) Máriát tisztelik a katolikusok és protestánsok egyaránt. A szoborcsonkítás olyan cselekedet, amelyben minden aljasság és minden embertelenség, kulturálatlanság és beteges hajlam benne foglaltatik. A madridi Mária-szobor tükre annak, ami 2019-ben az egyházi és világi életben, politikában történik. Benne vagyunk mi is, hiszen csak beszélünk a kereszténységről, jobb esetben pénzzel támogatunk bizonyos egyházi beruházásokat, de nem épül vissza a Regnum Marianum, noha a Liget-projekt remek lehetőséget adott volna erre, és a fogadalmi kegyhely sem épül még a budai hegyek gyönyörű tisztásán. Mi is mindennap csonkoljuk a fiatalság lelkében Mária szobrát, mert nem tanítunk éneket, nem tanítunk művészetet, nem tanítunk hitet és erkölcsöt… csupán gazdaságilag jó befektetés a gyermek. A lelke senkit nem érdekel.

Nézem Mária megcsonkolt madridi szobrát, és nem tudok megbékéli a jelen kor betegségeivel, liberális értékpusztításával, a teremtés logikájának és törvényeinek semmibevételével… mert arra gondolok, hogy holnap saját hibánkból vagy bűnünk miatt megtörténhet bármelyik keresztény-keresztyén egyház épületével, emlékhelyével, kegyszobrával, kegyképével ugyanez.

Apró hír e szoborcsonkolás a százával felégetett francia templomok elhallgatott igazságával szemben, de nézzük a képet együtt és gondolkodjunk el azon, hová vezet a pitiáner, pénzhajhász, választási hisztériás létünk… rend nélkül: Ide!


Stoffán György