2019. január 10., csütörtök

Bekerítve...

Interjút készített velem kolléganőm, Czeglédi Andrea az MVSZ-t bíráló cikkem utáni mélyprimitív MVSZ-es magatartásról... az interjú felkerült a világhálóra, de alig fél órán belül az MVSZ jelentése alapján a facebook letiltotta, noha sem sértő, sem egyéb nem úri megfogalmazás - velük ellentétben - nem volt a cikkben. Ezzel az MVSZ véglegesen bebizonyította, hogy hol áll, és kiket szolgál...


Nemzetpolitika vagy szemfényvesztés... 

A minap megjelent Stoffán György blogján, az MVSZ „Trianon ellen folytatott nemzeti konzultációt” bíráló cikke. A cikk után szokatlan és meglehetősen civilizálatlanul megtámadta a szerzőt, az MVSZ sajtószolgálata. Ennek okán kerestem meg Stoffán Györgyöt… A másik fél, kérésem ellenére nem nyilatkozott… ezért az „Audiatur et altera pars” jog-bölcsessége ebben a  kérdésben nem működhet.  
    – Az utóbbi napok viharos eseményeiről mi a véleménye, megviseli-e az értetlenség és a sok személyeskedő támadás, vádaskodás, amelyeket nyilvánosan kap az MVSZ-t bíráló cikke miatt?
– Nézze kisasszony, nekem azt tanította a nagypapám, hogy vannak olyan sértések, amelyeket nem szabad sem felvenni, sem reagálni azokra, mert rangon aluliak. A cikkre elegendő lett volna azt írnia egy kulturált társaságnak, hogy „kérem, jöjjön be, beszéljük meg, mert valamit félreért”. Nem így reagáltak és ez engem megnyugtat, mert az alpári erőszakos és nagyhangú viszontválasz azt igazolja, hogy a cikkemben írt bírálat jó helyre ment és talált.
–  Beszéljünk egy kicsit a cikkről… Mi indította el Önben az elhatározást, miszerint figyelmeztetnie kell az MVSZ-t és a jóhiszemű aláírásgyűjtőket e program veszélyeire?
–   Ma olyan nemzetközi nyomás és gyűlölet van a magyarsággal szemben, hogy a Trianonozás, főleg a Trianoni békeszerződés felülvizsgálatának emlegetése még súlyosabbá teheti mind a kárpátaljai, mind az erdélyi és partiumi testvéreink sorsát. Mindennap látjuk, hogy a Székelyföldön már-már levegőhöz sem jut a székelység, hogy Ukrajnában már tettlegességig fajul a magyargyűlölet, s Szlovákiában is egyre nagyobb a magyarellenesség. Ezeknek nagyobb részét a százéves évforduló miatti „lelkesedés” okozza, de nagyban hozzájárul a budapesti önjelölt szervezetek hangoskodása is, köztük kiemelten a Trianon felülvizsgálatáért folyó aláírásgyűjtés híre. A megszerzett ívek kárpátaljai lobogtatása az ultra-nacionalisták részéről pedig e tényt alátámasztja.
– Olvastam a cikkét s nem találtam benne sem gyalázkodást, sem egyéneket sértő mondatokat… vajon az MVSZ miért vág vissza Önnek ilyen alpári stílusban?
– Az MVSZ egy sokszínű társaság, amely sértődöttségében és a magyarság önjelölt képviselőjének érezve magát azt gondolja, hogy magát az aláírásgyűjtést kifogásoltam, s emiatt most minden vagyok a szemükben csak úriember nem… lelkük rajta. Nem értették meg a dolog lényegét, miszerint én az elnevezést és a teljesen céltalan hisztériakeltést kifogásoltam és kifogásolom, mert magyar emberek ezreit sodorják veszélybe az ilyen akciókkal úgy, hogy ők maguk nem is gondolják.
– Mit ért azon, hogy sokszínű társaság a jelzett szervezet? 
– Nos, ez egy érdekes dolog. Főleg olyanok vannak a az MVSZ-ben, akik vagy a határon túl élnek, vagy szülőföldjüket elhagyva Magyarországra költöztek, vagy Amerikában alapítottak Székely Világszövetséget,ismeretlen múlttal, Erdélyből Isten tudja miért elmenekülve román felmenőkkel… vagy évtizedekig – amíg a Kárpát-hazában élő magyarok-székelyek szenvedték a kommunizmust – a nyugati jólétben tespedtek. Ezek az emberek ma, a húszas évek terminológiájában, gondolkodásmódjával, de elvitathatatlan jó szándékkal, viszont ostobán mindenféle terveket szőnek és mintha sötétített üveg lenne előttük, nem látják a külvilágot. Remekül kitalálták maguknak, hogy be kell vonni ezekbe a számukra tetszetős, de a magyarság számára akár végzetessé válható programokba a magyar fiatalokat, akik a szervezet nevét látva és e szervezet által meggyőzve véghezviszik a társulat terveit… röviden talán ennyi… 
– Követi-e ez a társaság a kormány nemzetpolitikáját? Ezt azért kérdezem, mert az Önt támadók között elég sokan a Fidesz és a magyar kormány elleni kritikájukat, ellenérzéseiket is kifejezték…
– A magyar kormánynak önálló és jól működő nemzetpolitikája van, amelyet dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úr igazgat. Az MVSZ időről-időre megjelenő önjelölt programjaival, ezt a hosszú távú kormányszintű nemzetpolitikát és a nemzeti érdekeket szolgáló diplomáciai munkát is megzavarja, akadályozza, hiszen Ön is tudja, hogy ha efféléről ír a román vagy a szlovák sajtó, akkor nem tesznek különbséget az MVSZ és a kormány között… általánosítva, a magyarokról beszélnek. Ez pedig súlyos probléma lehet. Voltaképpen az MVSZ, a kormány politikája ellen igyekszik tenni évek óta, azt sokszor ostorozza, és pénzt sem kap a kormánytól… Ezért a gyűlölködés.
 – Néhány határon túli – főleg erdélyi – ellenvéleményt is olvastam az MVSZ oldalán. Szomorú, hogy ezek az RMDSZ-t vehemensen támadják…
– Az MVSZ köré azok tömörülnek, akik csalódtak valamiért az RMDSZ-ben, vagy a szlovákiai magyar képviseletben. Engem is felhívott Zsögödről egy nagyon kedves barátom, és kifogásolta a szervezetet bíráló cikkemet, illetve azt mondta, hogy neheztelnek rám a székelyek, mert Trianon elleni fellépést bírálom. Pedig, ez nem igaz, de aki olvassa az írásaimat az jól tudja, hogy irredenta vagyok, Zadravecz püspök útját igyekszem követni, de az irredentizmusom szorosan együttműködik az agyammal. Könnyű Budapestről az MVSZ nevében kiruccanni Erdélybe, vagy a Felvidékre és ott hitegetni a hallgatóságot, felforrósítani a lelkeket, majd hazajőve, melldöngetve elmesélni, hogy milyen sikere volt a Székelyföldön egy-egy „előadásuknak”. Lélektelen dolog ez, hiszen akik ott lelkesen hallgatják ezeket az üres beszédeket, nem tudják, hogy semmi nincs mögötte. Csupán az önjelöltség, jóleső „nemzetmentő” tudata… ott pedig csattan az oláh vagy a tót ostor. Mert a hallgatóságnak ott kell élnie, és már az előadás alatt tudja a SRI, kik vettek részt a rendezvényen és mit hallgattak… a kormány részéről efféle lelketlen meggondolatlanság soha nem fordult elő…
– Hosszú évek óta sokan dolgoznak egy svájci mintájú Erdélyi Autonómia létrehozásán, magyarok-románok egyaránt. Visszavetheti-e ezt az ügyet az MVSZ akciósorozata?
– Minden meggondolatlan budapesti lépés évtizedekre vetheti vissza a magyar ügyet. Bárhol, bármilyen pozitív kezdeményezés van, paralel elkezdőik egy olyan tevékenység, amely rombol… hogy ez véletlen-e vagy szándékos, azt a későbbi történészek dolga lesz felfedni… Az autonómiakérdés nagyon összetett. Engedje meg, hogy erről most ne beszéljek…
–  Hogyan dolgozza fel Ön, hogy sok évtizedes önzetlen és pártatlan, kifejezetten a magyar érdekeket szolgáló munkásságát egy-egy ilyen kirohanással megpróbálják tönkretenni?
–  Nézze kisasszony, soha nem én voltam fontos magamnak, hanem azok kikért dolgozom, cselekszem. A támadások a mának szólnak a munkám a megmaradásnak és a jövőnek. Tehát nem foglalkoztat néhány olyan vád, rágalom, hazugság, amelyet a fejemre szórnak. Aki ezekkel foglalkozik, az nem tud maradandót alkotni. Ha arra a szintre süllyednék, amely szinten ezek a vádak születnek, akkor kárba veszne az amiért egész életemben dolgoztam.
– Rengeteg olyan személyeskedő hozzászólás volt a közösségi oldalon, amely az Ön származását vagy magánéletét célozták… ezt hogyan értékeli?
– Ezt nem lehet, és nem is kell értékelni. Kommunista, liberális módszer. Mindenki megkapja, aki egy-egy percemberkék által működtetett párttal vagy szervezettel nem ért egyet. Ez tőlük természetes. Nem foglalkozom vele… nem engem minősít.
– Percemberkéket említett… ezért eszembe jutott, hogy az egyik Önt mocskoló MVSZ-es úr Vona Gábor, néhány nappal ezelőtti, Önről alkotott véleményével vagdalózott…
– Ha engem Vona Gábor mocskol, akkor jól csinálom, amit csinálok… örömmel vettem…
–  Követelik Öntől a bocsánatkérést…
– Nincs miért és nincs kitől bocsánatot kérnem. Talán az öreg Drábik és Patrubány, meg a köréjük gyűlt mocskolódók gondolkodhatnának el effélén, ám őket felmentem e kötelezettségük alól. Nem tartok igényt bocsánatkérésükre. Nem haragszom rájuk. Ők ilyenek. Mindenkinek saját jelleme és erkölcsi beállítottsága szerint joga van megnyilatkozni. Ezt én tiszteletben tartom… de a részeg proli házmesterrel sem állok oda zenetörténeti vitát folytatni – Mozartról.
– Végül hadd kérdezzem meg: Milyen nemzetpolitikát tart elfogadhatónak a V4-ek kapcsolatát illetően:
– Hála Istennek nem nekem kell ezt koordinálnom. Magyarországnak kitűnő külügyminisztere és remek külpolitikája van. Még akkor is sikeres a magyar külpolitika, ha ez vagy az a szervezet bele-belerondít a dolgok menetébe…  
–  Hogyan tovább?
– Dolgozom úgy, mint eddig… és ha már erről a párnapos  MVSZ-es vagdalózásról kérdezett: – javaslom nekik, hogy az abortusz betiltásáért gyűjtsenek aláírásokat. Az még megmentheti a nemzetet… 
– Köszönöm a beszélgetést… 



Czeglédi Andrea


... és a hozzászólások: 

    Herpai Csaba Korrekt, pontos és igaz. Ahogy Tőled megszoktuk. Köszönet Gyuri "bácsi" :)
    3
  • Bognár Gáborné
    Bognár Gáborné (y) Nagyon korrekt válasz!
    1
  • Judit Kovács
    Judit Kovács Erdelyi magyarkent(sajnos Amerikaban elve) nagyon szeretem a magyar kormanyt es Drabik Janost is !Faj ha barmelyikuket szidjak...Azon magam is sokat elgondolkodom hogy mi is lenne jo az erdelyi magyarsagnak...az igazsag az hogy mar jo tobbsegben vannak romanaok,akik otthon maradtak azoknak bekeben kellene eggutt elni,beketlenseg mindenkinek kart okoz.Hiszem hogy a magyar kormany jo uton jar..
  • Babos Ágnes
    Babos Ágnes Minden szavaddal egyetértek Gyuri, mint mindig...Nem sokára megirom a Volt egyszer egy keresztény Európa c, csodálatos könyvedről is a véleményemet....De én nem vagyok a szavak embere tudod, nekem ez az irás több időt vesz igénybe... A Jóisten áldjon meg a munkádért!
  • Murányi Gabi
    Murányi Gabi Tisztelt Stoffán Úr!Gratulálok a meglátásához! A Trianonos aláírás gyűjtés teljesen aláássa a kormány nemzetiségi politikáját!Mert az MVSZ-ben jelen pillanatban olyan emberek vannak, akik csak a saját nagyságukkal vannak elfoglalva,öntömjénezés folyik és a tagság véleményére magasról tesznek,illetve meg sem kérdezik őket ilyen nagy fajsúlyú kérdésekben.