2025. február 4., kedd

Férgek, káliummal sózva… Unió és a WHO ajándékai

Oly áhítva vártuk az amerikai elnökválasztást, hiszen azt hittük, hogy ami a kampány alatt elhangzik, az úgy is lesz. Tévedtünk, és ezt is – mint minden választás után – belátjuk. Igaz, ez esetben nem mindenben látjuk még a tévedésünket, hiszen bizonyos fontos döntéseit egyelőre nem változtatta meg a béke elnöke. A WHO-ból való kilépésen azért még hezitál, és inkább anyagi kérdést csinál belőle, semmint azt ismételgetné, amit először mondott ezzel a gyalázatos gittegylettel összefüggésben. Nevezetesen azt, hogy az egész világot átverték a vakcinázással és a Coviddal. Ám, ma már inkább a befizetést illetően hallunk kissé határozatlan elnöki elgondolásokat. Az már mindegy – úgy tűnik –, hogy mit mondanak az orvosok, mi lett a bizonyított következménye a népirtással egyenlő vakcinázásnak, és mi lehet a következménye a kötelező oltásoknak…  

A WHO legújabb elmebetegsége, az asztali só betiltása, amelyet kálium-kloriddal helyettesítenének. Ez legalább olyan tiltás, mintha a zsidó vallást akarnák betiltani, mert az legalább olyan régi, mint a só használata a világban. (Persze, erre is sor kerülhet, hiszen már készül egy kitalált világvallás kiterjesztésére vonatkozó terv.)

Szóval, a só betiltása népmeséink és kulináris élvezeteink megsemmisítése volna, de a kálium, mint tudjuk szívmegállást, szívbetegségeket okoz. Igaz, ha az ember rákényszerül egy kis vízhajtásra, akkor a kálium használata kötelező, de ki akar állandóan vízhajtóval élni, hogy az étel íze megmaradjon? Az egykori t@rrorista gittegylete tehát, ma ismét bedobott egy szondát arra nézve, hogy meddig mehet el a világszervezet az emberek türelmét próbálgatva, feszegetve. Ha csak arról lenne szó, hogy a WHO-nál is mindenki hülye, nem szólnék semmit. Az azonban, hogy az emberek egészségével kezd játszadozni ismét ez a szervezet, az tűrhetetlen. Viszont félő, hogy ezt az ajánlást, mint oly sok más elmeháborodott és gyilkos ötletet megfogadva, csaholó kutyusként átveszik a tagállamok, hasonlatosan a HACCP-hez vagy más agyament WHO-s találmányhoz. Talán jó lenne átgondolni nemzeti szuverenitásunk szellemében, az ebből a világszervezetből való kilépésünket, mielőtt tényleg káliumot fogunk enni egy kis ciánnal vagy arzénnal vegyítve. Bár ezeket az „emberi szervezetre jó hatással lévő” szereket még nem tette kötelezővé a WHO. Egyelőre…

S.Gy.

 

Az Európai Bizottság ajándéka Európa szegényeinek: február 10-től ultraibolya fénnyel kezelt férgekkel dúsítják az élelmiszereket

Vigasztalásunkra, hogy 2024-ben az Európai Bizottság egy fillért sem adott nekünk, Európa megajándékozta a szegényeit. Február 10-től ultraibolya fénnyel kezelt sárga lisztkukacból készült port tartalmaznak az EU-ból importált élelmiszerek. Természetesen az anyag eddig még ismeretlen allergiát okozhat, de mivel „a bizonyítékok korlátozottak”, a címkézés szerint a termék csak a kagylókra és a poratkákra-allergiásokra lesz hatással. Míg a világ más szegletein soha nem látott lendületet vett a tudományos fejlődés, addig az öreg kontinens mindössze két nagyszerű újítással rukkolt elő: férgekkel az ételben és a palackhoz rögzített dugóval. Az emberek táplálékául szolgáló csótányokkal és férgekkel kapcsolatos őrületnek amúgy is kiszolgáltatottjai vagyunk, mivel a boltokban lévő élelmiszerek legnagyobb része importból származik. A legújabb fejlesztés ebben a tekintetben az, hogy az Európai Bizottság engedélyezte a Tenebrio molitor (sárga lisztféreg) egész lárváiból készült, ultraibolya (UV) sugárzással kezelt port. A „sárga lisztféreg” kifejezés a Tenebrio molitor faj lárvaformájára utal, amely a Tenebrionidae családba tartozó rovarfaj, a faj másik azonosított tudományos szinonimája a Tenebrio molitor Linnaeus. Az új élelmiszert engedélyező EU-rendelet értelmében a lárvákat a termikus szárítási szakasz előtt legalább 24 órával el kell távolítani a tápláléktól, hogy az emésztőrendszerük kiürülhessen. A termék 2025. február 10-től kerül az európai piacra, és megtalálható lesz a kenyérben és a zsemlében, az édességekben, a tésztatermékekben, a feldolgozott burgonyatermékekben, a sajtokban és krémsajtokban, valamint gyümölcskompótokban és zöldségkonzervekben.

A Tenebrio molitor (sárga lisztkukac) egész lárváiból UV-kezelt port tartalmazó élelmiszerek címkéjén fel kell tüntetni, hogy ez az összetevő allergiás reakciókat válthat ki a rákfélékre, rákfélékből készült termékekre és atkákra ismerten allergiás fogyasztókban. Ennek a nyilatkozatnak az összetevők listájának közvetlen közelében, vagy összetevők listája hiányában az élelmiszer nevének közvetlen közelében kell megjelennie. Ha az új élelmiszert jelentős mennyiségű D-vitamint tartalmazó végtermékhez adják, az új élelmiszer nevét az „UV-kezeléssel előállított D-vitamint tartalmaz” szavakkal kell kiegészíteni, és a tápanyag-összetétellel kapcsolatos tájékoztatásnak tartalmaznia kell az EU rendeletben meghatározott D-vitamin mennyiséget.

Persze, a lehetőségek tárháza korlátlan, hiszen, az egyelőre deklaráltan csakis állati fogyasztásra szánt katonalégy lárvát, amit egy ultramodern „gyár” állít elő Üllőn, pillanatok alatt az asztalunkon találhatjuk, fehérjével dúsítva ezáltal a kedvenc párizsinkat vagy virslinket.

A modern világot valószínűleg furcsállnák nagyszüleink, akik a lisztből a kukacot kiszitálták, a legyeket csak az istállóban és a trágyadombon tűrték, a tücsköt pedig, meghagyták a mezők muzsikusának. Egyúttal minket is megrónának, hogyan nevelkedhettünk ekkora marhának?

CzA