2021. április 4., vasárnap

Gyurcsányi válasz az EMMI-ből… Az egyházak kérése ellenére, nem oltják be soron kívül a papokat


Számomra érthetetlen az a gyors és meglehetősen átgondolatlan – cinikus – válasz, ami a történelmi egyházak kérésére és a liberális-kommunista lapok érezhető kárörömére született: – az oltások az oltási rend szerint zajlanak, jelenleg is a regisztrált idősek oltása az első, közöttük természetesen, ha van lelkész, az ő oltásuk is zajlik. – adták közre az említett lapok, mint az EMMI válaszát.

Első blikkre nem hiszem, hogy efféle gyurcsányi válasz érkezett volna. Hiszen, a papság (lelkészek, papok, rabbik) ott van a betegágyaknál, a haldoklóknál, vasárnap és talán más napokon is, az emberek, gyermekek között, s a temetések szomorú pillanataiban is. Többet, vagy éppen annyit vannak tehát emberközelben, mint a pedagógusok, az ápolók, a rendvédelmi dolgozók és a sportolók, akik soron kívül kapták meg a vakcinát…

Ha a statisztikákat nézzük, akkor papjaink, lelkészeink közül rengetegen betegedtek és haltak meg az utóbbi időben. Olyanok is persze, akik megkapták mindkét oltást, s olyanok is, akik még nem kerültek sorra, s teljesen egészségesek voltak, tehát nem valamilyen más betegségben haltak meg, de azért Covid került volna a halotti bizonyítványukra.

Nos, ezért nem értem azt a gyors és elutasító választ, amely napvilágot látott, és amely állítólag a Minisztérium válasza, újságírói, szerkesztőségi kérdésre a papok beoltását illetően. A megoldás végtelenül egyszerű volna. Minden püspökség kijelölhetne egy oltópontot, ahol egy kijelölt napon az egyházmegye papjai megjelennek és megkapják az oltást. Az ökumené jegyében nem kellene most vallások szerinti beosztás, hiszen sajnos egy-egy (katolikus) egyházmegye területén sincsen annyi szolgálatban lévő pap, amennyit ne lehetne egy nap alatt beoltani. A papok oltását, a tizenkét katolikus egyházmegyei központban, és a Mazsihisz irodájában, egy hét alatt lehetne lebonyolítani, így a lelkészek száma nem csökkenne csak azért, mert az EMMI nem tekinti a lélek szolgálatát annyira fontosnak, mint a rendvédelmi dolgozók vagy az orvosok munkáját. Pedig – egyelőre – keresztény országnak nevezhetjük Magyarországot, amelyet keresztény kormány vezet, keresztény szellemiségben. Jó lenne, ha ezt, a papok soron kívüli oltását illetően is érzékelhetnénk. Nélkülük ugyanis nincsenek hívő közösségek… mert ők a pásztorok, akik pasztorálják, pásztorolják a népet. Érdemes volna átgondolni még egyszer az elhamarkodott és át nem gondolt választ, és sürgősen megszervezni a papok és lelkészek soron kívül történő beoltását!

Miként a Minisztérium válasza is magyarázatra szorul, úgy az is, hogy amennyiben tényleg az idősek oltása zajlik, miként kaphatta meg az ellenzék összes, oltásellenes szószólója a vakcinát? … Kik, és kinek a felhatalmazására válaszoltak nemlegesen, az egyházak kérésére, a Minisztérium nevében?

Stoffán György

(Képünk illusztráció)