2020. július 18., szombat

Covid19: Valami nem stimmel az „országszínezéssel”!


Többbarátom hívott telefonon: - mit tudok a romániai – közelebbről erdélyi, még közelebbről székelyföldi járványhelyzetről. Furcsállják ugyanis az utazni készülők, vagy épp nyaralásukat Erdélyben, Partiumban töltők, hogy míg Romániában április 2-ika óta összesen 36.390 beteget regisztráltak, a Székelyföld, valamint Bihar és Szatmár megye voltaképpen nem is fertőzött, mégis az onnan hazaérkezőknek, mindegy melyik megyéből jönnek, kéthetes, kötelező karanténba kell vonulniuk.


Mivel magam is készülök Háromszékre, nézem a statisztikákat és meglepve látom: - a Romániát illető szám stimmel: 36.390, április óta... A nagyobb járványgócok Brassó, Alsó-Fehér és Temes megye kivételével kívül esnek a történelmi Erdélyen, ahová a magyar utazók, rokonok, barátok mennek, mennének látogatóba, nyaralni stb… de, Szatmár megyében is mindössze egyetlen olyan fertőzöttet tartanak nyilván, aki előzőleg a zöld jelzésű ködös Albionban járt. Biharban is hasonlóan jó a helyzet... Románia ennek ellenére sárga, és a magyar állampolgárok kénytelenek karanténba vonulni, még akkor is, ha Váradról, Háromszékről vagy Szatmárról érkeznek haza. A régiók "színe-változtatásáról" pedig egyetlen hangot sem lehet hallani, pedig a zöld színű Európában, amelyben jelen pillanatban 1,3 millió beteget tartanak nyilván, s egy-egy nyugati országban is hatszor annyit, mint Romániában, a szín sem régiónként, sem összességében nem változik. Pedig, az ígéret megvolt... 

Térképek: https://covid19.geo-spatial.org/?map=cazuri_noi
Érthetetlen és elfogadhatatlan tehát, hogy a legkevésbé fertőzött vagy nem fertőzött erdélyi megyékbe sem lehet szabadon közlekedni, szemben a rendkívül veszélyes nyugat-európai államokkal. Mi határozza meg tehát a színezést? A gazdaság, a politika, vagy a valós veszély? Mert e pillanatban úgy tűnik, mintha Romániát, benne Erdélyt és a Partiumot Bukarestben színezték volna meg… hogy „ne menjen annyi magyar ebben a fejlett, demokratikus, európai országba”… Pedig nem ott! Sajnos Budapesten színeznek... és igen rosszul!

A zöld országok… 

Anglia:                   295.631 fő
Németország:       202.426 fő
Olaszország:         244.216 fő
Spanyolország:     260.255 fő
Franciaország:      211.943 fő
Portugália:              48.390 fő  

... és Románia

                                36.691 fő 

A fertőzöttek számának mai (2020. július 18.) komolyabb emelkedése, a zöld országokból, azaz Nyugatról, a nyaralásból való hazatérés miatt van. Hiszen a nyugat-európai számok és járványügyi szigorítások is a magyar színezés súlyos hibáját tükrözik és igazolják... ugyanis nem Erdélyből és a Partiumból kerültek haza a fertőzöttek... hanem a politikai és gazdasági "parancs szerint" zölddé vált Nyugat-Európából...  Ha pedig Portugália - amely hétszer kisebb, és nyolc millióval kevesebben lakják, mint Romániát, de tízezerrel több a megbetegedés, mint az oláh birodalomban - zölddé változhatott, akkor végképp nem értek semmit! 

Nemzeti Napló