2019. október 6., vasárnap

Stoffán György: Október hatodikai emlék, a kommunizmus korából


Gyerekkoromban más volt az emlékezés. Igaz, szívből jövő és nem csak az aradi 13 vértanúnak és az 1849. év megtorlások áldozatainak szólt. A kommunista világban ekkor emlékezett a magyarság ’56 áldozataira is. Ha nem is nyilvánosan, de otthon. Minden általam ismert család ebédlőasztalán égett a mécses, a gyertya… reggeltől estig. Nálunk is, a Lövőház utcában. Szüleim reggel egy fohász kíséretében meggyújtották, s este a harmadik-negyedik gyertya lángja magától kialudt… a viasz, mint könnycsepp dermedt meg az öreg gyertyatartón… Este rendszerint elmentünk a ferencesekhez, ahol gyászmisét mutattak be a hősök emlékére és lelki üdvükért.

A gyermekkori emlék mélyen a lelkembe vésődött, s ma is tartom e megemlékező szertartást… az egész napos gyertyalángot. Mert ma is vannak olyan eltávozottak, akikről nem beszélünk, akikről tilos vagy nem illendő megemlékezni. S rájuk az aradi vértanúkkal együtt emlékezem, hiszen október hatodika a nemzet gyásznapja. Ezrek és ezrek emlékét felejtjük el, s ma már október 6-a áldozataira is csak megszokásból emlékezünk, ha emlékezünk.

Ma nem egy korszak áldozataira emlékezem a tizenhárom vértanú mellett. Ma a méltatlanul elfelejtett hős magyar halottainkra emlékezem a gyertya fényénél. Azokra a magyarokra, akiket a politika (nemzetközi parancsra) semmibe vesz, akik életüket áldozták, tették fel nemzetünk megmaradására, akik önzetlenül szolgálták a hazát, akiket mind az egyházi, mind a politikai „píszí” feledésre ítélt. Mert sokan vannak olyanok, akikről nem illik ma beszélni… mert más korban születtek és annak a kornak a szellemisége szerint voltak magyarok, székelyek, papok, püspökök. És belehaltak vagy belerokkantak, szegényen, koldusként éltek a haza szolgálata miatt. Ők nem panaszkodtak és nem követeltek jóvátételt, fizetést, honoráriumot, s el sem tudták volna képzelni, hogy állásért, pénzért, hivatalért hazát áruljanak, hazudozzanak. Számukra megtiszteltetés volt a hazáért élni, a nemzetet szolgálni… az egyházat vezetni, a magyar keresztény-keresztyén létet megtartani.
  
Lobban a gyertya lángja, olykor egy-egy füstkarika száll fel, s az öreg gyertyatartón ma is ott vannak a viaszkönnycseppek. És ez így lesz, amíg a világ… mert a magyar nem tanul, de villámgyorsan felejt. Szabadon emlékezni meg értelmetlen dolog, hiszen abból nem lesz pénz, szamárlétrán való emelkedés. Arra emlékeznünk csak, akikre szabad emlékeznünk, s annak állítunk szobrot, akinek a szobrát engedélyezik felállítani. S nem annak, aki megérdemli. Hőstettekről is csak azoknak az esetében beszélünk, akikkel kapcsolatban a politikai divat engedi. A megemlékezésekkel is így vagyunk ebben a nagy magyar független demokráciában…  

A gyertya azonban (egyelőre még) szabadon pislákolhat, azt sem tiltja senki, hogy egy fohász kíséretében megemlékezzünk a nemzet hőseiről. Az engedélyezettekről és a tiltottakról… akikért a gyertya viaszából megdermedt könny fakad…