2019. október 4., péntek

Októberi ünnepeink


Október a télbehajló idő… a természet álomra hajtja fejét, erőt gyűjt a tavaszi újjászületéshez. A lombok elköszönnek a fától, s indulnak a földet táplálni… a Nap sem emelkedik olyan magasra, mint nyáridőben, hiszen ő is elfáradt. Az árnyékok hosszan, lustán fekszenek, s hamar alkonyodik is már.  
Az ember azonban ebben a hónapban is csodálja az ezerszínű illatos tájat, hallgathatja az erdőt, amelyből hol a szerelmes szarvasbika hangja, hol az őszi szél orgonamuzsikája hallatszik. A patakok is nagyobb hanggal csörgedeznek a hegyoldalon, sokszor emberi hangot hallatva. S a vár földrengés bontotta csonka tornya is mintha kinőne a Bálványos tetején. És az ember fel sem fogja, hogy mennyi ajándékot kapott a Teremtőtől. Bármerre néz, bármit hall és lát a természetben, az mind épülésére és feltöltődésére szolgál. Ősszel is.

Így van ez a lelki és szellemi dolgainkban is. Mert minden hónap, minden évszak, minden év új és új lehetőséget kínál arra, hogy megerősödjünk magyarságunkban, hitünkben, reményeinkben… amelyekért jó, ha tenni is akarunk.

Október van. És jönnek sorban az emlékezések, az ünnepek. Egyszer szomorú, másszor örömteli. A katolikus magyarok ebben a hónapban „edzenek” a legnemesebb és leghatékonyabb fegyver forgatásának elsajátításhoz. Azaz, rózsafüzért imádkoznak, mert október a rózsafüzér hónapja. Esténként néhol már csak idős asszonyok csikorgatják meg a templomkaput, s veszik remegő kezükbe a felfűzött szemeket, mondják könnyezve unokáikért az imát, a titkokat… s könyörögnek a pokol tüze ellen. Másutt gyermeksereg ül az oltár körül és csillogó szemmel morzsolja a rózsafüzért, mert Máriával beszélgethet fél órán át… sajnos ebből egyre kevesebb van…  
Október elseje a Zene Világnapja. A zene sorsa azonban iskoláinkban szánalmas. Igaz, kell az ötvonalas füzet, de mindössze ennyi az, amit megkövetel ma az énektanár. Sem zenetörténet, sem zenehallgatás, sem kottaírás… pedig Kodály szerint, „A zene lelki táplálék és semmi mással nem pótolható. Aki nem él vele: lelki vérszegénységben él és hal.” Sajnos az oktatási kormányzat tovább viszi a liberális zeneellenességet, noha jól tudja: „a gyermek lelkét a zene teszi fogékonnyá a szeretetre, a műveltség utáni vágyra és a nemes érzelmekre. Zene nélkül a gyermeki lélek csak kiszáradt rózsatő.”
Szent Ferenc halálára október 4-én emlékezünk. S eszembe jut ezen a napon a sok ferences, akik megszenvedték a hitet, kiálltak a nemzet mellet azokban az időkben, amikor ezért a kiállásért verés, börtön és halál várt. Ki-ki a Duna-csatornánál, mások az Andrássy út 60.ban vagy Márianosztrán várták a halált vagy sorsuk jobbrafordulását. Ám, nem adták fel. Sokat ismertem közülük. Majsai Mórt, Horváth Jusztuszt, akit nyomorékká vert a mai ellenzék korábbi szellemisége, s hírből, műveiből ismerem a tudós Boros Fortunátot, akit a Duna-csatornánál vert agyon lapáttal egy oláh. Ferenc ma fentről nézi a kései utódokat, akik levetették a rózsafüzért a csuháról, s már csak valamiféle jelmezként hordják a koldusruhát… a templomban, vagy ha épp szerepelnek valamilyen adománygyűjtés alkalmával. Majd a rendezvény végén levetve a rendi öltözetet, farmerosan, pólósan „bevágják magukat” a dzsipbe, a kapott adománnyal tovaszáguldanak… a fűtött kolostorba, ahol várja őket a meleg étel… Vajon Szent Ferenc mit szólna ehhez a mai szerzetesi élethez, amely az alázaton kívül semmit sem nélkülöz?
Október hatodika nemzeti gyásznapunk. Az egyik. Az a nap, amelyen az aradi várból fegyveresek kísérték ki a magyar szabadságért küzdő tábornokokat, s a magyar Tichy lova nyergéből levezényelte tábornoktársai kivégzését. A bűnük az volt, hogy szuverén magyar államot akartak, küzdöttek a harctereken a Habsburg elnyomás ellen, a nemzet érdekében. Az uralkodó pedig késett a kegyelmi kérvények aláírásával… mert épp könnyed hölgyek társaságát élvezte Bécsben. Aki pedig az első bitót érdemelte volna, a családi vagyonnal és a megmaradt bankókkal már heted-hét határon túl volt… Ma sok iskola kihagyja programjából a becsület, a tisztesség, a hazafiasság eme példaképeire való emlékezést. Pedig nem csak Aradon, de az egész országban tébolyodott megtorlás folyt, s Kufstein falai is regényeket tudnának mesélni a magyar szenvedésről, amelyet az akkori Dobrevek, Aprók és Gyurcsányok akkori árulása okozott, azoké, akik akkor is idegen hatalmat szolgáltak idegen pénzen genetikai magyargyűlöletük okán. Az iskolák kiszorítják a megemlékezést… Pedig Arad 1849-es októbere nem megismételhetetlen, kivált, ha a felnövekvő nemzedék nem tudja miért és mi történt október 6-án.
Október 8., Magyarok Nagyasszonya ünnepe. Ám mi magyarok nem maradunk csak a gyásszal. Királynőt ünnepelhetünk. 1896-ban XIII. Leó pápa a magyar millennium alkalmával Vaszary Kolos esztergomi prímás-érsek kérésére engedélyezte a magyaroknak a Magyarok Nagyasszonya ünnepét. Az ünnepet először október második vasárnapján tartották, majd X. Piusz pápa áttette október 8-ra. A politika azonban kis ideig e szép ünnepünket is igyekezett eltörölni, hiszen a kommunisták soknak tartották a Mária-ünnepeket. Többek között ezért is, a II. vatikáni zsinat után a Magyar Katolikus Püspöki Kar szeptember 12-re helyezte át az ünnepnapot, de 1984-től ismét október 8-án tartják. A magyar emberek Máriát, Krisztus anyját, királynőjükként tisztelik 1038. augusztus 15-e óta. E tisztelet országos kinyilvánítása az október 8-iki ünnepnap, amikor Szent István felajánlására emlékezünk, s bizalmunkat fejezzük ki, hogy bűneink ellenére is Mária égi oltalmazónk marad ebben a kusza és istentelen világban.
Október 23-a a kommunista korszak egyik olyan eseménye, amikor a felkelők, a forradalmárok azt hitték, hogy szembe lehet szállni a világhatalom által írt forgatókönyvvel, amelyben ez a forradalom is szerepelt. Idegen hatalom által megbízott magyar fiatalok feltüzelték a valóban jó szándékú embereket, akik fegyvert fogtak a szabadságért, a szovjethatalom ellen… életüket adva a hazáért 11 év embertelen diktatúra után, amelyben a mai ellenzék szellemisége uralkodott. A magyar-, és keresztényellenes idegen elnyomók oldalán, a nemzet árulói erősebbnek bizonyultak. Gyermekeket, betegeket, öregeket, férfiakat és nőket gyilkolt le a kádári megtorlás, Dobrev Klára nagyapjának, Apró Antalnak és párttársainak parancsára. Igaz, ez a família a Szent II. János Pál elleni merényletben is szerepet vállalt… s vállal ma is mindent, ami a magyar nemzet és a keresztény magyarság ellen irányul. Hazudozva és áskálódva törnek hatalomra, ám nincs jog és törvény, amely a hazug „demokráciában” megvédené tőlük a nemzetet… Október 23-a azonban annak a kezdetnek az évfordulója, amely utoljára igazolta a 20. században a nemzeti összetartás és  haza iránti szeretet létét a magyar szívekben. A már akkor is, a már a kezdetek kezdetén is félrevezetett magyar szívekben.  
Mindezen napok és ünnepek mellett számtalan világnapot és egyebet találunk október hónapban a naptárakon, de egyre fogynak a jeles egyházi, vallási ünnepeink ezekről a kalendáriumokról. Így nem találjuk meg a Reformáció október 31-iki ünnepnapját sem, noha nemzetünk kereszténysége és megmaradása a magyar protestánsok imáin is múlik. Nemzetmegtartó erőként hangzik fel a református templomokban a „Tebenned bíztunk elejitől fogva” vagy a „Perelj Uram perlőimmel” zsoltár, amely Istentől kér kegyelmet és erőt a megmaradáshoz. A katolikus és protestáns magyarság Krisztusban válik eggyé, s közös örömet hordozó ünnepeinkben nyilvánul meg, hiszen magyarul és a magyarságért száll a zsoltár a hívek ajkáról.
Mai világunkban a közös imádság, a közös emlékezés, a közös gyász, a közös öröm és a vállhoz vetett váll biztosíthatja csak a magyar nemzet megmaradását. Ha nem győzzük le az ellenünk acsarkodókat, a nemzet hazaáruló niemandjait, akkor elveszünk. Ám, ekkora luxust sem elődeink, sem utódaink nem bocsájtanák meg nekünk. Üljük meg tehát ünnepeinket, s bízzunk a Teremtő szeretetében, s éljünk úgy, hogy erre a szeretetre méltók is legyünk. Akár szerepelnek a kalendáriumban a keresztény-keresztyén magyarság októberi ünnepei, akár nem. Hiszen az ünnepi érzés, a keresztény lét, a magyarságtudat nem a kalendáriumtól, hanem a megélt, erőt adó emlékezéstől, ünnepléstől függ… októberben is…

Stoffán György