2012. május 21., hétfő

Olcsó játék hülye gyerekeknek…


A magyar politikai élet „prolifériáján” új adok-kapok játék jött divatba. A játékszabály a következő: Állíts szobrot, emléktáblát olyan személyekről/személyeknek, akiknek a politikai megítélésre az amúgy is kettészakadt politikai társadalmat még inkább kettészakítja. Beszéld meg az ellenfeleddel, hogy mikor állítod, és egyezzetek meg róla, hogy a másik hülye, mikor önti le piros festékkel. Ha az aktus megtörtént, írjatok egymás ellen társadalmat félrevezető, egyéb fontos dolgokról a figyelmet elterelő cikkeket, nyilatkozzatok saját szellemiségeteknek megfelelő médiumokban, és végül jelentsétek föl egymást, mert az ügyvédeknek és a bíróknak is meg kell élni a ti hülyeségetekből. A perek úgyis döntetlen eredményre vezetnek, mert Magyarországon a rongálás, a gyűlöletkeltés nem büntetendő. A játék végestelen-végig folyhat, hiszen ilyen szobor és emléktábla mindig akad… A játékban kifejezetten ideológiai és vallási anyázás engedhető meg. Vonatkozik ez habzó szájú magyarellenességre, hasonló zsidózásra, és ezek ellentétére, azaz a nagyhangú és minél durvább magyarvédelmre, valamint a másik oldalról jövő fasisztázásra egyaránt. A társadalom előbb-utóbb megunja ezt a játékot, de a társadalommal nem kell foglalkozni, mert a választott parlamenti képviselőknek és a civil szervezetek vezetőinek a társadalom soha semmilyen téren nem számított. Fő az, hogy a gyengeelméjű politikai és civil szervezetek jól szórakozzanak ebben a pocsék, és csak hülyéknek, proliknak, primitíveknek és degeneráltaknak kitalált játékban. 

Csakhogy… ez a játék ma már nem játék. Mert ez a játék a nemzettudattal, a hazaszeretettel, a történelmi múlttal, a hittel szórakozik, ami egyetlen európai nemzet esetében sem engedhető meg. A politikai játékosok olyan bűnt követnek el ostoba és saját érdekeiket szolgáló játékukkal, amelyre ugyan büntetőjogi kategória nincs (hiszen amire van, azt sem tartja szentnek a bíróság!), ám erkölcsileg minden a játékban résztvevő fél a lehető legalacsonyabb emberi és erkölcsi szintre tornássza le magát, pártját és szervezetét. Manapság ez az „olcsó játék hülye gyerekeknek” kategóriába tartozó festékezés, majd az erre adott válaszok külföldről nézve nagyon szánalmasnak tűnnek és az egész magyar politikát, az egész magyar társadalmat lejártó akciók, amelyeket mihamarabb törvényi úton kellene rendezni. Igen, törvényi úton, mert a mai züllött politikai szélsőségek szereplői már olyan betegesen meggyőzhetetlenek, hogy a józanész, és az érvek, a békés együttélés alapvető elvárásai nem fognak rajtuk.

A Jobbik vezetői Horthy nevével operálnak, és ezzel lejáratják azt a magyar politikust, aki minden bizonnyal évekre csukatná le e párt vezetőit és hangadóit. A festők pedig ahelyett, hogy ennek a politikusnak hálájukat fejeznék ki, a legordenárébb aljasságokat üvöltözik rá, és leöntik festékkel. Hasonlóképpen járnak el a magyar történelem egyik legszégyenteljesebb korának krónikása emlékére avatott táblával is, mert az szellemi elődeik és követendő példaképeik legaljasabb cselekedeteit örökítette meg az írás művészetének csiszolt módján és stílusában. Igaz, e mai követőknek fáj, ha eleik gyilkosnak neveztetnek…

Szégyen ez a proli pofonváltás mindnyájunkra, akik megpróbálunk józanul és szeretettel politizálni, vitázva, de békében élni. Nagyjainkat hangos, de mégoly szalonképtelen szlogenekkel, gyűlöletkeltéssel járatja le, a magát magyarnak valló szélsőséges ellenzéki párt, ártva mindennek, ami magyar és keresztény. Ha pedig az esztergomi érsek kinyilvánítja a katolikus hit alaptörvényét, azaz, hogy a keresztény ember nem gyűlölködik, akkor Erdő Péter azonnal zsidó vagy legalábbis zsidóbérenc, az evangélikus és a református egyházvezetéssel egyetembe.
Lehet követ vetni rám, de ezt az egész cirkuszt olyannak látom, mintha megbeszélték volna a szoborállítók és a szoborfestők… Hiszen, ha kenyeret nem is, de cirkuszt tudnak adni a népnek. Lehet követ vetni rám, de azt mondom: mindennek eljönne a maga normális ideje… Nme kellett volna ma még Horthy szobrot állítani – már ha ezt a szobrot művészi alkotásnak és a Kormányzó Úrhoz méltó emlékműnek tartjuk annak ellenére, hogy nem az! Tormay Cecile emléktáblája is elfért volna egy méltó, de egyelőre nem nyilvános helyen… és akkor elkerülhető lett volna ez a csinált cirkusz, nagyjaink lejáratása jobbról és balról – a világ előtt. Bizonyítékul engedje meg a Kedves Olvasó, felhozzam az erdélyi István a király bemutatót…  A csíksomlyói ünnepi előadást évekkel előbb akarta bemutatni a magyar rendező Marosvásárhelyen. Akkor az Esti Hírlap újságírójaként azt írtam, hogy ostobaság a terv – AKKOR! Eljön az ideje, amikor be lehet mutatni és annál nagyobb öröm lesz a bemutató, minél kisebb hangú ellenvetések, gyűlölködések veszik körül. És így lett! A csíksomlyói bemutató előtt egyetlen hang sem volt az István a király ellen. Ünnep volt az az előadás, és méltóságteljes.
Ma hasonlóképpen vélekedem a szobrokról és a festőktől és az e tényeket tálaló „ócskamédiáról”. Horthy Miklóshoz méltatlan ez az ingyen cirkusz, amelyet a szélső jobb és a szélső balliberális prolik generáltak, s bizonyára Tormay Cecile sem örülne, ha azok éltetnék és méltatnák, akik Salkaházy Sárát azért ócsárolják, mert életeket mentett úgy, hogy a saját életét adta barátaiért, az üldözöttekért.

Eljön az ideje, amikor Horthy ércszobrát avathatjuk méltón, és gyűlölködés nélkül. És annak is eljön az ideje, hogy a nagy magyar írónő emléktáblája is odakerül, ahol a legméltóbb helye van. Addig viszont türelmesen kéne várni, gyógyítgatni a sérült és elbutult lelkeket, jobbról is balról is. Mert bár Szörényi Levente és Tőkés László is nehezményezte akkori véleményemet, mégis a Csíksomlyói előadás volt méltó a dalműhöz, nem pedig az évekkel korábban tervezett és gyűlölettel várt marosvásárhelyi… Jó volna tehát nemzeti nagyjainkat nem kitenni a nemzet söpredéke gyűlöletének, a nemzet gyűlölködő söpredéke által… mert ez veszélyes játék aljas politikusoknak… s nem olcsó játék hülye gyerekeknek!

Stoffán György - Európai Idő főszerk.h. - Sepsiszentgyörgy