2011. november 17., csütörtök

Az Eon és a gyilkos „üzletember”… avagy Magyarország tényleg ilyen? !



Vigyázat!, Saját belső szabályzata szerint és alapján lop!

Vannak dolgok, amelyeket csak úgy lehetne elintézni egyszer és mindenkorra, ha az ember fogna egy AMD-t, és minden jogi valamint egyéb útvesztők kikerülésével kezébe venné az elintézésre váró ügyeit. Magyarul, nem egy dolog van, amit Magyarországon csak géppisztollyal lehetne megoldani, ismerve a bíróságok és az ügyvédek remek kapcsolatát, valamint a kiskapuláncot, amely soha nem az egyszerű ember, a fogyasztó érdekeit helyezi előtérbe, hanem azét, aki fizet… sokat fizet. Persze, a géppisztolyos ügyintézés nem megengedhető, csak a tehetetlen ember agyának szüleménye, álma. Így marad a bíróság, az évekig tartó pereskedés, és a multik aljas pofátlansága, rablása, csalása és büntetlen sikkasztása. De meddig még?

A négy halálos áldozatot követelő részeg „üzletember”-t sem bíróság elé kellene állítani, hanem vagyonát átadni a megmaradt 11 éves kisfiúnak, őt magát pedig egyetlen közeli tarkólövéssel áthelyezni az örök vadászmezőkre. Nem, nem gyilkosságra felbujtás az, amit mondok, csupán egy megoldási lehetőség arra a rettenetes és Európában párját ritkító helyzetre, amely ma Magyarországon tapasztalható. E részeg gyilkos már többször volt hasonló helyzetben, igaz ezekben az esetekben elvették a jogosítványát, majd rövidesen vissza is kapta. Nos, elsősorban ezeket az eseteket kéne kivizsgálni. Mikor és ki adta vissza a jogosítvány, s miért, milyen ellenszolgáltatás fejében? Mert, hogy lehetett ellenszolgáltatás, az bizonyos. Ismerünk olyan kapitányságokat, amelyek tagjait a közismert „vállalkozó” vadászvacsorára hívja, s neki e vacsora fejében, abban a városban és környékén nem lehet baja. Mint az sem ismeretlen, hogy a vadásztársaságok tagjai is – mint az új arisztokrácia -, olyan mértékű uram-bátyám kapcsolatot tart, amely erősebb a minden erkölcsi és törvényi kötelezettségnél. Amolyan ócska proli összetartásról beszélünk, amely a sajátos és egyéni érdekeken alapul. Tehát, ki adta vissza a részeg gyilkos jogosítványát? Melyik bíró bírálta el az ügyet? Ugyanis aki korábban többedik alkalommal sem intézkedett, mert a pénz és az ismeretség többet ért négy későbbi áldozat életénél, az maga is tettestárs, bűnsegéd, akit azért kell szigorúbban büntetni, mert hivatali kötelezettségét szegte meg, és rombolta ezzel a közerkölcsöt. Golyó? Igen! Kínában. Nálunk inkább e sorok okoznak döbbenetet azokban, akik álszent és galád módon a demokráciába burkolózva ítélnek meg eseményeket és állítanak fel önmaguknak erkölcsi normákat. Azaz erkölcstelenségi normákat, amelyeket aztán remekül magyaráznak el, mint az erkölcsiség alapkövetelményét. Magyarország tehát egy olyan hely, amelyet egy nyugati ember nem ért meg, nem fog fel ésszel, de legtöbbjük elképzelni sem tud hasonlót. És ebben az a legszomorúbb, hogy Magyarország képes volna másképpen élni és más erkölcsi normákat követni, de vezetői, az igazságszolgáltatás, az ügyészségek, a rendőrség, a titkosszolgálatok, és maga a parlament is nem a közösség érdekeit, hanem az egyéni érdekeket tartja szem előtt. Persze nem annak az érdekeit, akinek az esetében ez jogos lenne, hanem az uram-bátyám érdekeket, amelyekért cserébe további érdekek merülnek föl, és teljesednek be.

De térjünk rá az eredeti témára, amely miatt felháborodásomban tollat fogtam. Ugyanis olyan mértékű az Eon Energiaszolgáltató Kft fogyasztóval szembeni pofátlansága, cinizmusa hogy az szavakban kifejezhetetlen.

A történet a következő: - Éves leolvasás van, mint ahogy ez ismert minden tragikusan az Eon által kizsigerelt és e cégnek kiszolgáltatott magyar áram-és gázfogyasztó előtt. A 2010-es leolvasás döbbenetes eredményt hozott. A 2009-2010-ben fizetett 21.000 Ft-os havi átalány ellenére, a fogyasztásmérő adatai szerint 260.000.- Ft körüli összeget számlázott ki az Eon. (Sokakkal megcsinálta, és sokan be is fizették.) Ekkor az Eonnak nem tűnt fel, hogy a fogyasztás megnőtt, s nem kérdezte meg egyetlen eonos sem, hogy ugyan milyen kisüzemet tartok fenn. Nekik természetes, ha az ügyfél sokat fizet… de próbálja meg nem befizetni. Nos, felhívtam az ügyfélszolgálatot, és megkérdeztem, hogy ilyen esetben mi a járható út. A kisasszony elmondta, hogy küldenek nekem egy eonost hétezerért, aki majd megnézi, hogy jó-e a fogyasztásmérő. Ezt ugyan köszönettel, de ismerve a céget, amely nem először akart átverni, elutasítottam, s olyan lehetőségről érdeklődtem, amely az eonhoz nem kötődik. Így került a fogyasztásmérőm a Budapest Főváros Kormányhivatalához tartozó, illetve annak részét képező Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatósághoz, a Németvölgyi útra (igaz riogatott az Eon, hogy ha jó az óra, akkor én fizetem a vizsgálatot, ami százezernél drágább…). Magam is ott voltam a vizsgálaton, ahol kiderül: ha eonos vizsgálja az órát, soha nem derül ki a fogyasztásmérő hiába, ugyanis szerkezeti hiba volt, ami azt jelenti, hogy a számláló bizonyos része szabadon forgott.

Az eon ennek a tudatában arról tájékoztatott, hogy a felszerelt új mérő adatai alapján fogják a következő leolvasás után kiszámolni az előző évi fogyasztást. Szó szerint, az 1/948151/2011 iktatószámú levelükben így: (VHSZ. 21. §. (1) bekezdése szerint „Ha a fogyasztásmérő-berendezés vagy annak valamely része hibásan mér, annak adatai számlázás alapjául nem szolgálhatnak. ” szükséges az elszámolás helyesbítése is, amelyet a 273/2007. (X.19) Korm. Rendelet 2. sz. melléklete 21. §-a alapján az előírt következő elszámolás időszak lejárta után végzünk el. Ennek eredményéről írásban fogjuk tájékoztatni Önt…

Nos, a szolgáltató hazudott, ugyanis nem várták meg a következő elszámolási időszakot, amely 2012 júniusa lett volna, hanem leolvastatták az új mérőt három hónappal a felszerelés után, s ez alapján kiszámolták, hogy 2008-tól(!) én mennyivel tartozom. Bizonyára tartanak erre külön embert, aki a törvényeket és az előírásokat áthágva kitalálja, hogy miért kell fizetnie a fogyasztónak mindenképpen. És itt nincs vége a történetnek. Újabb számlaköteg érkezett, amelynek végeredmény az volt, hogy ők tartoznak nekem 348.000 Ft-tal, de nem fizetik ki, mert összekönyvelték az általuk kiszámított adatok alapján. Így marad a tarozásom, amelyet ők számoltak ki, 90.000 Ft. (Bizonyára mégis velem akarják kifizettetni a mérő OMH általi vizsgálatát!) Értelmes magyarázat erre nincs, tehát bírósághoz kell fordulnom, mert mind a hibás mérő, mind az új felszerelés, az idegesség, a kiadások olyan mértékben leterhelnek, amely mértéket csak polgári és büntető perben tudok rendezni – ha tudok rendezni. Miért a büntetőper? Mert az Eon csal, és sikkasztott is ebben az esetben. Ha taroznak, akkor a tartozást ki kellett volna fizetniük, mint azt a számlán jelezték is, szó szerint így: „Visszautalás postán. Teljesítési határidő 2011. november 4.” Ám a teljesítés nem történt meg, helyette az újabb cinikus és pofátlan levél, amelyben ugyanazt közli az Eon, mint amit eddig, de - és ez a cinizmus – egy listát is küldtek azokról a felettes szervekről, amelyekhez panaszommal fordulhatok. (Arról szó sem esik, hogy az összekönyvelés tudtom és beleegyezésem nélkül történt, azaz, a saját, a nekem visszajáró pénzzel ők sajtjukként jártak el.) Megteszem a följelentést, s panaszommal felkeresem az Eon által kilistázott felettes szerveket, hiszen nincs más választásom, de volt már részem a fogyasztóvédelem és PSZÁF esetében megtapasztalni, hogy két vagy lefizetett, vagy a kuncsaftot teljesen hülyére vevő gittegyletről van szó. Ugyanis a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hivatal arról tájékoztatott szintén az Eonnal kapcsolatban egy másik esetet illetően, hogy saját belső szabályzatuk szerint jártak el. A PSZÁF pedig az Erstebank aljaskodásaira reagálva azt írta, hogy nincs lehetősége az egyébként valóban törvénytelen dologba beleszólni… tehát, forduljak a bírósághoz.

Ez tehát Magyarország. És ez az Eon, és ez a hatóság, amely ellenőriz. Most ismét én kell, hogy járkáljak a saját igazam után, amelyet meg is fogok találni, mert ebben az ügyben, ha itthon nem megy a jogorvoslat, nemzetközi bíróságig is elmegyek. Ám, ez annál is inkább kétséges, mert itthon a korrupció és a multik fenekének fényesre nyalása nem divat, de nemzeti sajátosság immár.

Jó volna tehát szabályozni, ki és mit tehet meg a magyar állampolgárral, mit enged a jog, és mennyire kell betartani egy kormányrendeletet. Mert ha az Eonra nem vonatkoznak bizonyos szabályok, törvények, és rendeletek, akkor miért vonatkozzanak rám vagy más magyar állampolgárokra?... Az Eon tehát lop! Ennek pedig véget kell vetni. Megpróbálom, hiszen saját leveleik cáfolják saját belső ostobaságuk által megfogalmazódott döntéseiket. Mert ma is igaz, a hazug ember (ha ezek egyáltalán emberek) és a sánta kutya közötti összefüggés.

A cikk olvasása után a következő levelet kaptam:

Minden elismerésem, hogy mindezt volt energiád és lelkierőd leírni. Nem egyszerű, én tudom. Engem is megszopattak kétszer is, idén csak kisebb, 8000 ft-os összeggel, ami szerintük 2008!-ból maradt fenn. Hogy azt miért nem jelezték a 2008. és 2009. év zárását követően, nem adnak magyarázatot. Most nekem is kell írni nekik egy ajánlott levelet, melyben arra fogom kérni őket, írják meg hivatalosan, hogy 2011 december 1.-én semmiféle adósságom nincsen. Én már régóta havi szinten felírom a villanyóra és a gázóra állásokat, s amint eltérés mutatkozik a számlázásban, rögtön reklamálok írásban, ajánlott levélben. Ezt tanácsolom neked is. Arról sem beszélnek, hogy a felszólító leveleiknek tetems ára van. Ha nem fizet valaki időre és kap egy felszólító levelet, az sokba kerül. Ezeket aztán szépen összevárják, altatják egy-két évig, majd a levelek árát kamatokkal megterhelve ráverik a delikvensre.
JGY.

Mint könyvelő, engedje meg, hogy hozzászóljak. Amit az Eon csinál az könyvelési csalásnak is felfogható, hiszen a lezárt és éves mérleggel alátámasztott gazdasági évről beszélünk, tehát utólag semmilyen elszámolási és számlakorrekciós ügyben nem járhatnak el. Ha van kiállított, de nem teljesített számla, az más kérdés, mert akkor öt év az elévülés, de például az Önök által említett utólagos számlamódosítás csalás. Csoda, hogy eddig az apeh nem figyelt föl ezekre a fogyasztót levevő pénzügyi machinációkra, amelyéhez hasonlókért egy magyar céget már meg is szüntettek volna. Remélem sikerül Önnek egy bírói itélettel pontot tennie az Eon törvénytelen és szabályellenes magatartására. Ugyanis ez próbapernek tűnik, amit meg kell nyerni.

Tisztelettel: dr. Perezteghy István