2024. május 8., szerda

Dunai Mónika és a gyónási titok

Ha egy politikus súlyosan műveltelen, akkor az ellen nem lehet mit csinálni. És ha az a politikus a kormánypárt tagja, akkor azt azonnal el kellene távolítani még a Parlament épületéből is. Ugyanis normális, művelt és egyháztörténettel valaha is találkozott ember olyan ostoba, egyházellenes és kontraproduktivitásában kifejezetten gyalázatos indítványt nem terjeszt fel, mint amilyet Dunai Mónikának volt botorsága a minap felterjeszteni.

Olyan ügybe ütötte bele az orrát, amely emberi intézkedéseket nem tűr, ugyanis a felszentelt pap isteni kötelezettségét akarja úgy hátba szúrni, ahogy még Gyurcsányék sem merték. A gyónási titok nem szabályozható sem ma, sem régen, de a jövőben sem törvényekkel, és nem kényszeríthető a pap arra, hogy ami a gyóntatószékben elhangzik, azt bárkinek elmondja. Aki effélét szeretne, az sátáni gyakorlatot szeretne bevezetni, lett légyen a gyónó bármilyen bűnben, amelyre vagy kap, vagy nem kap feloldozást. ISTEN ELŐTT!  

A világi igazságszolgáltatás és törvényalkotás az isteni igazságszolgáltatáshoz nem mérhető, és a gyónásról, maga Jézus mondja el, hogy "amit feloldoztok a földön, fel lesz oldva a mennyben is." (Mt 16. 19.)

Jó volna, ha minden ostoba politikus megértené, hogy amint a pap sem szólhat bele a taláros társadalom nem éppen isteni igazságszolgáltatást űző ügyeibe, úgy az állam sem avatkozhat bele az egyház dolgaiba. Mert nincs hozzá joga!

A közgyónás és a fülgyónás csupán annyiban különbözik, hogy a közgyónáskor vagy az általános feloldozás előtt, a bűneit megbánó ember nem sorolja fel a papnak azokat, és úgy kap feloldozást. Amikor pedig, bárki, bármelyik papnak meggyónja az elkövetett vétkeit, azt nem a pap számára mondja el, hanem Istennek, akitől feloldozást kér, és mint mondtam, vagy kap, vagy nem kap. Számos esetben a papnak köszönhető, hogy gyilkosok, rablók feladták magukat a hatóságnak, mert a gyóntató pap, csak az ebbéli ígéret vétele után adott feloldozást.

Dunai Mónika ostoba, a papokat a gyónási titok megőrzésére „lehetőséget adó” törvényjavaslatának ötlete egy, az egyház ellen irányuló súlyos támadássorozatot indított el, és ennek a rettentő primitív ötletnek már érezhető is a baloldali-liberális retorziója, az épp olyan emberek közösségi oldalakon történt bejegyzéseiben, mint amilyen maga Dunai. Jó lenne, ha a Fideszben is, így harmincnégy év után, valaki tényleg foglalkozna a kereszténységgel és esetleg kioktatná is a képviselőtársait, nehogy legközelebb is valami hasonló fergeteges hülyeséggel rukkoljanak elő. (Hasonló oktatás ráférne a nemzeti sajtó néhány, katolikus vagy ökumenikus misét emlegető, „túlképzett” tollforgatójára is!)

Mert a gyónási titkot sem eddig, sem ezután nem fogja egyetlen pap sem felfedni, elárulni. Csak jelzem, hogy eddig egyetlen kormány sem mert ehhez a témához – sem pro –, sem kontra hozzányúlni. Dunai kisasszonynak pedig, javaslom, ne üsse az orrát olyan dolgokba, amelyekben láthatóan teljesen tájékozatlan. Oktatásképpen jelzem a számára, hogy a katolikus egyháznak számos vértanúja van, akik a legkegyetlenebb eljárások ellenére sem árulták el a gyónási titkot. Ugyanis, az nem az emberekre tartozik! A legismertebb név a gyónási titkot életük árán is megvédők közül, Nepomuki Szent János neve. Nepomuki Szent János Csehország védőszentje, és Európa legismertebb szentjei közé tartozik.  IV. Vencel király felesége őt választotta gyóntatójául. A király kezdetben igazságos és jóakaratú uralkodó volt, de egy sikertelen mérgezési kísérlet után bizalmatlanná vált. Meg akarta tudni, miket szokott gyónni a felesége; mivel azonban János nem volt hajlandó megmondani, megkínoztatta és a Moldva folyóba dobatta. Egy csodás fényjelenség jelezte a királynénak, hol keressék a holttestet – szerepel legendájában. Egy másik forrás szerint a Moldva olyannyira leapadt, hogy megtalálhassák. János holttestét az érsek a prágai Szent Vitus-székesegyházban helyeztette örök nyugalomra. Hazánkban számos, jellegzetes szobra látható…

A magam részéről tiltakozom az ellen, hogy a hit és katolikus egyházam ügyeibe bárki, ilyen otrombán, tudatlanul és kontraproduktívan beleavatkozzon! Mindenkinek az volna a legjobb, ha a képviselőasszony kiballagna a Parlamentből, kézen fogva a naponta bérmálkozó, a keresztény ügyekben egyre szakértőbb másik észlénnyel, Gyurcsánnyal, aki már hatévesen biztos volt abban, hogy pap lesz…

A gyóntatószék szűkebb, de sokkal hasznosabb hely, mint az Isten állatkertje, amelynek határain bizony, sokszor túl alacsonyan van a kerítés. Még a Parlamentet és a jobboldal néhány képviselőjét tekintve is!  

Stoffán György