2024. április 6., szombat

Hatvanhat év történelem – Stoffán György szemével

 

Ha követném a mai divatot, úgy hirdetném, hogy megjelent az utóbbi idők legjelentősebb „botránykönyve”, de akárcsak a neves író, úgy én sem szeretem a mai kor ripacskodó stílusát.

A könyv egy hosszú időn keresztül készített riport Stoffán Györggyel, hiszen, az író hatvanötödik születésnapján indult, ám, egy nem várt tragédia, egy tüdőembóliával együtt elszenvedett infarktus okozta kényszerszünet után folytatódhatott csak a beszélgetés. Ez a könyv nem családregény, nem önéletrajz és nem is történelemkönyv. Az író a saját életén keresztül vezeti végig az olvasót az elmúlt hatvanhat év történelmén. Saját és családja életén keresztül mutatja be ezen évtizedek eseményeit, a politikai, egyházi, erkölcsi, társadalmi züllést, elérkezve a mai korhoz, amikor is, levonva a konklúziót, megérteti velünk, hogy miért tartunk ma ott, ahol…

Gyermekkora történeteit hallgatva, megérthettem, miért táplál zsigeri gyűlöletet a kommunisták iránt és azt is, hogy miért bírálja kifogyhatatlan vehemenciával a mai Egyház vezetőit. Megérthetjük, hogy honnan hozta a tőle megszokott erkölcsi tartást, a hitet és a hazaszeretetet. Megismerhetjük példaképeit, az élete jó és kevésbé jó tapasztalatait, amelyek segítették, formálták jellemét, edzették kitartását és megalapozták bölcsességét.

Őszintén vall tapasztalatairól, a kommunistákról, a rendszerváltás zavaros koráról, lelkes hazafiakról, álmodozókról és árulókról. A tőle megszokott, leplezetlen stílusban mesél a Jurta színházról, a Panorámánál töltött évekről, a román forradalomról, a dél-szláv háborúról és a sajtóban eltöltött aktív időszakában tapasztalt emberi és politikai nagyságokról és aljasságokról egyaránt. Történeteket mesél, amelyekből megtudhatjuk, hogy máig nagyra becsült, sokszor, saját magukat ajnározó, ismert közéleti és egyházi személyek, milyen erkölcsi mélypontra képesek süllyedni pénzért és hatalomért.

Beszél a vendéglátásban eltöltött éveiről, Erdélyről, néhai és mai barátokról. Mindezt, a legnagyobb szerénységgel, egyszerűséggel, néha derűs mosollyal, máskor borús komolysággal vagy haragosan.

Keserű szájízzel beszél a megélt viszontagságokról, az ellene irányuló támadásokról, sajtóperekről, amelyekkel még a legutóbbi időkben is zaklatták. Ilyen volt az MVSZ román elnökének évekig tartó, eredménytelen pereskedése, vagy az azóta bíróság által büntetőperben elítélt balatonfűzfői polgármesterasszony, politikai, politikusi „hátszéllel” megsegített feljelentgetősdije.

Az efféle perek nem számítanak újdonságnak az író életében, hiszen, Antallék is alulmúlták önmagukat, amikor koncepciós perben igyekeztek őt elmarasztalni „románellenességért” Budapesten, magyar(?) bíróságon, megrendelésre, az 1990. marosvásárhelyi márciusi eseményekről írt cikkének – a jelen könyv 47. oldalán található – illusztrációja miatt! A kis hazánkban garázdálkodó jogalkalmazásról így, az írónak sajátságos véleménye van, amit mind tapasztalatai, mind információi alátámasztanak. Interjú közben az elmondottakat precízen bizonyítja fotókkal, dokumentumokkal, levelekkel, hang és képanyaggal. Több szerkesztőségnyi gyűjteménye, fotóarchívuma van. Stoffán Györgyre azonban, az is jellemző, hogy jó tanítómesterként, levonja a konklúziót és megcsillantja a megoldást is a kilátástalannak tűnő helyzetekben. Zseniális írótehetségét és világlátásmódját régóta ismerik olvasói, ám, most betekintést enged nem csak az életébe, de kicsit megtapasztalhatunk csodálatos lelkéből is. Világossá válik, hogy élete fő mozgatóereje a Krisztusba vetett hit és küldetéstudat, amely arra sarkallja, hogy minden erejével, minden, Istentől kapott tálentumával a Kárpát-hazát és az itt élő magyarokat, székelyeket szolgálja, szerényen, de makacsul, az utolsó leheletéig. E küldetésből nem vonult nyugdíjba és nem vesz ki szabadságot sem. 

A „Hatvanhat év történelem” tehát, interjú, élettörténet, történelem és tanítás, szubjektív vélemény is egyben. Magyarország egyik legobjektívebb és legtehetségesebb újságírójának, írójának gondolataival ismerkedhet meg az olvasó. Ez az a könyv, amelynek elsárgult lapjait felütve, vagy digitális változatát az OSZK-ban olvasva, száz év múlva is tanulságul szolgál majd az utókornak. Mert megtudhatják belőle a korunkat kutatók, hogy melyek voltak a 20. és 21. század hibái, történelmi baklövései, árulásai Magyarországon, és mi vezetett oda, hogy ezt hagytuk rájuk nehéz örökségként. Reményeim szerint, lesz még akkor is e könyvnek magyar olvasója…

A könyv megrendelhető a - nemzeti.naplo2020@gmail.com –, valamint a - titkarsag.julianus@gmail.com - email címen és Czeglédi Andrea Messengerén.

Czeglédi Andrea