2018. december 31., hétfő

Megkésett emlékezés



 
Királyhelmecen még emlékeznek rá...
Mécs László premontrei költő életművét nem tanítják. Nem érettségi tétel, mint a Való Világ vagy a Sorstalanság. Pedig költészete, mondanivalója máig aktuális, hiánypótló volna a magyar keresztény szellemi életben.  De nem kell. Épp úgy nem kell, mint egy tisztességes Hunyadi-film, mint az ének-zene órák, mint a művészettörténet. Persze nem Mécs László kiváltsága az örök elhallgattatásra ítéltség. Harsányi Lajos, Sík Sándor, Mentes Mihály, Puszta Sándor, Tűz Tamás is hasonlóan törölve lett a magyar irodalom palettájáról. Igaz, Virágh Benedekről sem szólnak a magyar irodalomkönyvek. S, hogy ne csak katolikus költőket soroljak, a számomra igen kedves, református lelkészköltőt és műfordítót, Szénási Sándort sem hagyhatom ki.
Hasonló a helyzet a XX. századi magyar egyházzene terén is. Werner Alajos, Tamás G. Alajos és lassan már Bárdos Lajos vagy Ádám Jenő neve is ismeretlen az érettségizettek számára.
Nemzetünk életében nagy szükség volna a humán műveltségre, a lélek nevelésére, a hitre. S ez nem mai probléma, csak ma már lassanként és észrevétlenül megfordíthatatlanná válik a folyamat, ha nem kap észbe a művelődési kormányzat. Vaknak is látható figyelmeztetés a mai ifjúság szellemi és lelki állapota, amely az Isten-tagadó kommunista, majd később a liberális ideológiák sok évtizedes hatását tükrözi.
Ám, nem sokat változott a helyzet Hoffmann Rózsa munkásságát kivéve, de ő nem fejezhette be nagy ívű terveit, amelyek valódi változásokat hozhattak volna a magyar iskolaügyben, oktatásban mert a politika más pályára kényszerítette. Mint a Teleki Pál aszobrot a budai Várból, egészen a Balaton-partig....
Ma a kulturális kormányzatból senki nem hallgat  a régi figyelmeztetésekre, amelyek ott porosodnak a könyvespolcokon…

Nem a sokféle tudománnyal teletömött, hanem becsületesen érző és nemesen gondolkodó, őszintén hazafias és mélyen vallásos polgárokra... van szüksége lesújtott hazánknak. Előszeretettel szoktam hivatkozni az utolsó polihisztornak, Brassay Sámuelnek mondására, hogy többet ér egy véka becsület, mint egy köböl tudomány. A mi nagyon megromlott világunkban különösebben is kell ezt az elvet vallani és követni. " – írja Váczi József református főgimnáziumi tanár, igazgató az 1930-as években. (Buczkó József: „Szállást adtunk hűséges magyar véreinknek”, 155. oldal – Hajdúnánás 2011.)

Azonban nem csak ő vetette papírra, hogy mit kellene tennünk ahhoz, hogy a magyar nemzet magyar és keresztény maradhasson… hogy megmaradhasson. Prohászka Ottokár, Zadravecz István, Bangha Béla, Ordass Lajos, Ravasz László, Lengyel Mária, dr Vas József… és sok magyar gondolkodó, művész, pedagógus figyelmeztet majd egy évszázada arra a veszélyre, Amelynek bekövetkeztét már most látjuk, érezzük, megtapasztaljuk.

Igen, Mécs Lászlóra emlékezvén írom soraimat abból az alkalomból, hogy halála negyvenedik évfordulóján egyetlen sor sem jelent meg a magyar sajtóban, irodalmi lapokban vagy katolikus újságok hasábjain. 1978. november 11-én fejezte be földi pályáját, amelyet 1895. január 17-én kezdett meg. Életművével generációkon keresztül nevelt, tanított, buzdított hitre, magyarságra. Számos kötete jelent meg. Ám, a keresztény magyar kulturális kormányzat – mint ez évben többekről is – megfeledkezett. Arról pedig álmodni sem lehet, hogy eljön az idő, amikor nemzetünk máig, kötelezően elhallgatott nagyjai érettségi tételként is szerepelhessenek… Hiszen, helyettük vannak kötelezően tanítandó senkik. 

Édesapámnak, 1965-ben dedikált kötete...

Mécs László – manapság kedvencemmé vált –, két verséből idézek e megkésett emlékezés végén:

„Egy ismeretlen ősi fényű
örök titokról elszakadtam,
Küldöncnek jöttem, s eltűnök majd,
ha üzenetem általadtam”

***

„…nem bírom már sokáig.
Jézus, szívem csendet áhít!
Add, ha visznek haldokolva,
mennybe jussak, ne pokolba!
Ki latornál voltál ügyvéd,
pereld ki a lelkem üdvét!”


Stoffán György