2024. szeptember 7., szombat

Bese Gergő példamutatása…

 


Nem tudom elítélni Bese Gergőt, sőt, bocsánatkérő nyilatkozata okán és miatt, sokkal többre becsülöm, mint az Őt elítélő és számon kérő, megkövező, „szűzi tisztaságú”híveket, feletteseket, ellenzéki hőbörgőket. Mert mi is történt? Egy papról kiderült, hogy vétkezett. Ki nem vétkezik? Ám, ez a pap kiállt a hívek és a közvélemény elé, megvallotta, hogy bűnt követett el, megbánta a bűnt, amelyet nem tudjuk mikor követett el, és megállította a gyűlölködő, egyházat támadó ellenséget, és a kétkedőket is észhez térítette. Mit tett tehát, Bese Gergő, mert Isten útjai kifürkészhetetlenek? Olyat mutatott ebben az országban, amely példát követve erkölcsileg megújulhatnánk. Ugyanis Bese Gergő a bűnbánatra, az egyenes gerincre a Krisztusba vetett hitre tanított minket. Ki mer ezek után ítélkezni anélkül, hogy kiáll és megvallja a bűneit, bocsánatot kér és felhívja Krisztusra, az isteni szeretetre a társadalom figyelmét?

Lehet hőbörögni, lehet politikát csinálni az ügyből, lehet egyházellenes hangulatot teremteni, és el lehet tiltani a papi tevékenységtől egy értékes, de botladozó papot, lehet belerúgni abba, aki bűnbánatot tart… csak ezek a legnagyobb aljasságok, amit egy társadalom elkövethet úgy, hogy közben ugyanazt vagy még galádabb bűnöket visz végbe… ám bizonyos esetek nem kapnak nyilvánosságot, mert az elkövetők politikusok, magas rangúak, bennfentesek. Bese Gergő emberi gyengeségét kihasználták, és a papot akarták megsemmisíteni ezzel. Ám Bese Gergő átlépett ezeken a senkiken és olyat tett, amire csak kevesen képesek. Isten szeretetében és a bűnbocsánatban bízva kiállt a népe elé, hamut szórt a fejére és megalázta azokat, akik támadták, eltiltották, gyalázták Őt és általa az Egyházat. Bese Gergő esetében is érvényes a mondat: Legyőzve győz! Mert hisz, bízik, és példát mutat, aminél nagyobb hősiesség nincs!

Isten áldja és segítse ezt a papot, ezt az embert, hogy a bűnbánat és az alázat erejével újra ott állhasson az oltár előtt, mint Péter a feltámadt Krisztus előtt…

Stoffán György