2022. március 19., szombat

Királyok és Szentek – Az Árpádok kora - Megérti-e a társadalom Székesfehérvár üzenetét?

 

Magyarország egykor volt fővárosában, Székesfehérváron olyan élményben lehet része a Kárpát-medencében élő honfitársainknak, amely megismételhetetlen. A Turul-dinasztia négyszáz esztendejének hangulatát idéző, a nemzeti büszkeséget erősítő és a keresztény hit megerősítését szolgáló tárlat valami megfoghatatlan lelki feltöltődést okoz, végigjárva a tizenhét termet, amelyekben Szent István kardjától, Julianus barát IV. Bélának írott leveléig szinte minden, e korból származó relikvia megtekinthető.

A kiállítás jelentősége ma még felfoghatatlan, hiszen egy olyan korban sikerült megvalósítani egy több, mint száz éves álmot, amely kor lehet a magyar nemzet számára győzedelmes és hasonló az Árpád-kor négyszáz évéhez,  de lehet a vég kezdete is. Mert háború van körülöttünk és háborút indított a magyarság ellen az a politikai kör, amely Magyarországon ellenzéknek nevezteti magát, de ádázabb ellenségünk, mint a tatár és a török.


Az 1800 m²-es kiállítótérben, 17 teremben, mintegy 700 kiállított tárgyat láthatunk, amelyeket 10 ország 20 intézménye adott kölcsön e tárlatra, de amelyek mind magyar, Árpád-házi relikviák. Szent István kardja Prágából jött haza, egy Árpád-kori zászlót pedig Svájcból kértünk kölcsön…

Magyarországon nem maradhatott meg tárgyi emlék ebből a korból, hiszen tatár, török, szovjet tiporta végig hazánkat, s ami megmaradt, az is immár egy másik ország tulajdonává lett.

A magyarországi relikviákat az Anyaföld rejtegette az ellenség elől, és amit e rejtett kincsekből láthatunk Székesfehérvárott, az a magyar archeológusok, régészek emberfeletti munkáját és szakértelmét dicséri…

Négyszáz év történelme, dicsősége, nagysága jelenik meg előttünk a Királyok és szentek – Az Árpádok kora kiállításon, amelyet a Magyarságkutató Intézet, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Szent István Király Múzeum és a Székesfehérvári Önkormányzat a Kormány támogatásával hozott létre. Százak dolgoztak éjt nappallá téve azért az élményért, lelki feltöltődésért, amelynek részesei lehetünk meglátogatván ezt a tárlatot, amely arany betűkkel írta be a magyar múzeumtörténetbe Kásler Miklós professzor nevét. A professzor indította útjára a valós magyarságkutatást, amelyre soha nem volt még lehetőség, hiszen a történelemhamisítás kötelező volt korábban mind a Habsburg, mind a kommunista, mind a rendszerváltás korai korszakában… Ma a nemzeti büszkeség, az egyszerű tényekből összeálló nemzeti nagyság körvonalazódik, nem pedig a „merjünk kicsik lenni” szellemiség.

 https://www.facebook.com/kasler.miklos.hivatalos/videos/1296464447542637

A monumentális tárlat lélekemelő, és megborzongatja a nemzeti tudatot, hiszen önkéntelenül eszünkbe jut, hogy egy ilyen csodálatos korszak, mint a Turul-dinasztia négy évszázada után, miként jutottunk az országvesztés, az árulások és széthúzás drámai örvényébe… Most, e kiállítással ez az örvény erejét vesztheti, ha megérti a nemzet egykori nagyságát, amely nagyság lehetősége ma is ott rejtőzik a lelkében és a karjában, a szívében és a szellemében… ezt az erőt és önfelismerést szolgálja Kásler Miklós  szellemisége, és a létrehozó intézmények főigazgatóinak, munkatársainak igyekezete, amely igyekezet sorsfordító lehet.

A királyok mellett a magyar szentek is jelképeink, iránymutatóink, hiszen a Turul-dinasztia, az Árpádok hatalmas családja, több szentet adott az egyetemes egyháznak, mint a kor összes európai nemzete. És ezek a szentek a nagyok között is a legnagyobbak…

 


A kiállított tárgyak, ereklyék, könyvek, levelek… eddig soha nem voltak együtt, egy helyen, és minden bizonnyal ez a kiállítás nem ismételhető meg többé. Gyermekeinknek, az iskoláknak kedvezményes látogatási lehetőséget biztosít a székesfehérvári Önkormányzat, múzeumpedagógus és tárlatvezető közreműködésével. Az iskolákon, a tanárokon múlik tehát, hogy gyermekeink a következő három hónapban megismerhetik-e múltunk igazi nagyságát és jövőnk ebből eredő lehetőségeit. Az iskolákon és a tanárokon múlik, hogy végre büszke fiatalokat nevelnek-e, akik értékelik és meglátják magyarságuk értelmét és erőt meríthetnek ebből a monumentális tárlatból a méltó jövő megteremtésére.

Mert aki végigjárja ennek a kiállításnak a termeit, az más emberként távozik a most felújított, és e kiállítással megnyitott volt ciszter kolostorból, az Aranybulla kiadásának 800. évében.

Nem csupán egy tárlat az, amelyet ma láthatunk a Kárpát-haza egykori fővárosában, az 1050 éves Székesfehérvárott, hanem vitamin a léleknek, gyógyír, varázsszer a mai beteg szellemiség ellen, egy szebb, magyarabb és keresztényebb jövő fundamentuma.

Már csak az a kérdés, hogy mindezt megértik-e, átérzik-e a pedagógusok, a családok és a társadalom. Ha igen, akkor újabb ezer év elé nézünk, amely ugyan nem lesz könnyű, de legalább megmaradunk…

Stoffán György