2020. november 16., hétfő

Súlyos Covid-helyzet a besnyői Arany János Általános Iskolában


Az Oktatási Hivatal vezetője szerint az iskolák nem gócpontok. 

Jelentem: de azok, mint ahogyan ezt Besnyő községben sajnálatosan tapasztaljuk!

A fejér megyei Besnyő község Arany János Általános Iskolájában két bizonyítottan pozitív és négy teszteredményre váró pedagógus van jelenleg. Ez azt jelenti, hogy a másfél hete kezdődött betegség-sorozat miatt az alsó tagozatosok nagyobb része is megfertőződhetett, hiszen az alsós tanító nénik betegedtek meg, de a felső tagozat is veszélybe kerülhetett. Ez pedig azt jelenti, hogy szülők és nagyszülők fertőződhetnek meg, kerülhetnek életveszélybe.

Ami kifogásolható, hogy az iskola vezetője hajnalban írt jelentésére semmilyen választ nem kapott, így a helyzet komolyságát felmérni képes szülők, saját felelősségükre nem engedik iskolába a gyermekeket, de hivatalos intézkedés nem történet, mert nem történhet a jelenlegi szabályozás szerint, hiszen a pedagógusok tesztjei két pozitív teszt kivételével még nem érkeztek meg. A tanárokat nem a pedagógusoknak beígért gyorsteszttel, hanem a háziorvosaik által elrendelt teszttel ellenőrizték, de ez hosszú időt vesz igénybe.

Fennáll a veszélye annak, hogy nemcsak az iskolában, de Besnyő községben is rohamosan elterjedhet a járvány, hiszen az iskolát nem zárták be, így a tanítás „zavartalanul” folyik.  Mindemellett több nyugdíj előtt álló, nyugdíj mellett tanító, valamint egyéb betegségekkel küzdő pedagógus tanít ebben az iskolában, s a járványügyi statisztikák szerint, ők is életveszélyes helyzetben vannak mindaddig, amíg az iskolát karantén alá nem vonja az illetékes hatóság.  

Az iskola vezetése és pedagógusai egy hete rettegnek és egy egész napja várják a jelentésre kötelezően adandó választ a hatóságoktól. Több szülő pedig nem engedi iskolába a gyermekét… Valami tehát nem jól működik ebben a járványügyi rendszerben, amely az iskolákat, a gyermekeket, a családokat és a pedagógusokat egyaránt súlyosan veszélyezteti! Feltehetően, nemcsak Besnyőn!

Stoffán György