2020. július 7., kedd

Csepeli „radiátorcsere”, avagy közös képviselő létünkre, hogyan verjük át a lakóközösséget?

A társasházak lakói egyre gyakrabban panaszkodnak azokra, akiknek a kezébe tették a lakóházak ügyeinek intézését. A közös képviselők mind gyakrabban a saját zsebükre igyekeznek fordítani az őket megbízó lakóközösség pénzét, és taggyűlési határozat nélkül, vagy azt meghamisítva döntenek bizonyos, korszerűsítésnek mondott, számukra meglehetősen jól jövedelmező változtatásokról, fejlesztésekről.  Saját építő és műszaki csapatot tartanak fenn, ezekkel pedig a visszaosztás remek és ellenőrizhetetlen lehetőségeit aknázzák ki. A társasházi tagság pedig, pénzfejőgépként működik a közös képviselő és ebbéli munkatársai zsebét tömve.

A közös képviselő számára jól jövedelmező munkák sora végtelen. A panelház szigetelése, a radiátorcsere, a lépcsőjavítás, festés, mázolás stb…

Most is egy érdekes közös képviselői döntésről kaptunk hírt. Az egyik csepeli lakóközösség megszavazta a radiátorcserét, amely lakásonként változó áron, de cca. 110-150 ezer forint közötti költséget jelent a lakóknak. Nos, a radiátorcsere helyett azonban az agyafúrt, nem Csepelen lakó, ám mégis a csepeliek életét keserítő közös képviselő tudatta, hogy ő úgy döntött, miszerint ugyanezen az áron a régi rozsdamarta radiátorokra csak új, okos szelepet szereltet. Ez azt jelenti, hogy a szelep hő érzékelős, így ha besüt a nap, akkor leáll a fűtés… Igaz a lakótömb, mint az összes többi lakótelepi ház, átalánydíjat fizet a hő központban leolvasott és a lakások számával elosztott fogyasztási adat szerint.

A szelepeknek tehát az ég adta világon semmi haszna nincs, ha csak a közös képviselő feltételezhetően jó, számla nélküli, saját zsebre, feketén befolyó összegeket nem tartjuk közös haszonnak. Ugyanis egy-egy okos radiátorszelep, amilyet a nem csepeli közös képviselő a csepeli lakásokba akar beszereltetni, bolti áron, darabonként maximum 6500 forint. A mérnöki költség lakásonként (noha ide csak egy jó fűtésszerelő kellene) 24 ezer forint. Tehát egy háromszobás lakásba összesen 50.000 forintból lehetne „korszerűsíteni”, a megadott 110-150 forint helyett. Így könnyen kiszámítható, hogy a csepelieket közös képviselőjük lakásonként 60 és 100 ezer forint között veri át, azaz ennyivel többet kér az eredetileg radiátor, mára már csak szelepcseréért. Ez az összeg 110 lakásnál tízmillió forint fölötti, számla nélküli nyereség, azaz nagy összegre elkövetett csalás és sikkasztás lehet.

Hasonló volt a téli feljárati lépcsőtatarozás, amely a lakóközösség tizenegymillió forintjába került  8 lépcsőfeljáró esetében. (Itt sima, kézzel kevert betonozás folyt mindössze!)

Jó volna tehát, ha e közös képviselőket a lakóközösségek mihamarabb eltávolítanák, és szakhatósági vagy bizonyított esetben rendőrségi eljárást indítanának e csalók ellen.

Itt hívjuk fel olvasónk figyelmét, hogy aki hasonló esetet ismer, és bizonyítékkal is rendelkezik, jelentkezzen szerkesztőségünk e-mail címén, mert a nyilvánosság talán még mai, erkölcsileg romlott világunkban is visszatartó erő lehet: titkarsag.julianus@gmail.com


(Nemzeti Napló)