2019. február 28., csütörtök

Még egy szó az utcanevekről… Nádudvarról…


Sajnos a képviselő testületek nem mindig a település értelmiségéből választatnak meg. Vannak olyan településeink, amelyekben az értelmiségi képviselők aránya igen alacsony… Volt már példa arra, hogy egy-egy község, amely világhírességek gyermekkorának volt tanúja, a kicserélendő kommunista utcanevek helyett nem a NASA ott nevelkedett professzora, vagy a világhírű építész, Max (Miksa) Ferstl lett az új utcanévadó, hanem az akácfa… Ilyen lehet Nádudvaron is a testület, amelyet a „független” Beke Imre vezényel.

Történt pedig, hogy egy honfitársunk 2019. február 5-én felterjesztette javaslatát a nagyméltóságú önkormányzathoz, miszerint, a kiváló írónőről, nádudvari Tormay Cecileről illő és méltó lenne megemlékezni egy utcanévvel és egy emléktáblával.  A felterjesztés nem lehetett könnyű elhatározás, hiszen még a Kádárék által is megbecsült Tormay Béla agrármérnököt, aki szobrot is kapott a kommunista világban, még ma is lazán lefasisztázza némelyik túlképzett művelt elvtárs Nádudvaron. Tehát a javaslat elérte a képviselő testületet, amely nagyméltóságú grémiumot a Schönherz Zoltán, egykor kivégzett hazaáruló neve nem zavarja a városban… ellentétben Tormay Cecile nevével. A nemes testület azonban február 21-én határozott. A polgármester az MTA aktuális szakértő kommunistáinak indoklását felhasználva a következőket volt bátor leírni az 1937-ben elhunyt írónőről: 


Mind írói, mind közéleti tevékenységének vezérelve volt ugyanakkor a fajvédelem és a faji kategóriákban való gondolkodás. Népszerűsége és tekintélye révén hatékony képviselője és terjesztője volt annak a katasztrofális következményekhez vezető szemléletnek, amely a történelmet és a politikát „fajok” létharcaként próbálta értelmezni. Büszkén vallotta magát antiszemitának és fasisztának, e nézeteit sohasem vonta vissza. Az általa alapított és vezetett nőszervezet (MANSZ) támogatta a numerus clausus bevezetését. Mindezek alapján nem vitatható, hogy ideológusként és propagátorként szerepet játszott a későbbi önkényuralmi rendszer szellemi hátterének és társadalmi beágyazottságának kiépítésében.” (MTA)

Majd azzal zárja sorait Nádudvar feje, hogy a 27/2019 (II. 21) Ök. határozatával úgy döntött a helytartótanács, hogy nem kíván Tormai Cecileről közterületet elnevezni…
Nos, itt tartunk harminc esztendővel az állítólagos rendszerváltás után. Az 1941-ben kivégzett Telekinek, a kommunista börtönben ártatlanul halálra kínzott Hómannak és másoknak nem lehet szobra, a magyar történelmet nem szabad tanítani az iskolákban, s Tormay Cecile annak ellenére, hogy konferenciákat szerveznek irodalmi munkásságáról, hogy Magyar Örökség díjat kapott… és sorolhatnánk érdemeit és értékeit, könyveinek történelmi tanúságát, egy kisváros önkormányzata is szembe köpheti a magyarság igazi harcosait, értékteremtőit, míg saját kommunistáinak jelenléte egyáltalán nem zavarja a rendszerváltást átaludt városvezetést.

Az ember elgondolkodik: miféle aljas hazugságban élünk mi itt, a megcsonkított és tönkretett maradék hazában. Hazában… de kinek is a hazája ez immár?

Talán lesz egyszer olyan városvezetése Nádudvarnak, amely valóban értékteremtő, és lecseréli hazaáruló kommunista utcaneveket is magyar nagyságok neveire. És talán lesz emléktáblája Tormay Cecilenek is ott, ahol ősei kenyeret és tudást adtak a ma még hatalmaskodó vörös-törvénytisztelő urak eleinek…   


Stoffán György