2018. szeptember 19., szerda

A mazochista kórista

 

Érdeklődéssel figyelem a huzavonát, amely hazánk és az Unió között zajlik. És bevallom, nem értem. Jó, azt értem, hogy van egy háttérhatalomnak nevezett pénzvilág, amely a kezében tart mindent, ami a mai uniós vezetésben testesül meg: a fehér ember kiirtása, a kereszténység eltörlése, az emberi jogok teljes leépítése, a nemzetállamok megszüntetése és a történelemhamisítás beteljesítése… Ez ma az „Eropunió” – hogy a megnevezésben klasszikusunkat, a vaskoronás, pufajkás törpét idézzem.  

De… ha lefordítom a mai történéseket, akkor valahogy úgy jön ki a dolog, mintha önként és dalolva, kötelezően belép valaki egy énekkarba, ahol a megkapja a kottát, de amikor a kotta szerint akar énekelni, akkor odamegy hozzá a karmester és jól pofán vágja, mert a Monteverdi kórust ő másképpen gondolja előadni. Illetve nem is Monteverdit akar előadatni, csak a Monteverdi kottát kell tartani, de egy Bunyós Pityu számot kell artikulátlanul énekelni, mintha az volna maga Monteverdi Scherzi musicali-ja. 

Az énekes a kórusban még egy-két bátrabbal együtt ismét megpróbál a kottából énekelni, igazi Monteverdit, de akkor összeül a kórus összes tagja, néhány bátrabb kivétellel és megmondják, eldöntik, hogy megbüntetik a renitens kórustagot, mert ő ragaszkodik a hülye Monteverdihez, és nem követi az idők szavát. S ha ez sem sikerül, akkor a főzeneigazgató elveszi a kottát és elvágja a kórustag hangszálait, hogy ha marad is a kórusban, ne tudjon belekukorékolni holmi Monteverdit a Bunyós Pityuba.

 És ez még nem is lenne baj… Az viszont már sokkal komolyabb probléma, hogy az énekes a próba után is Monteverdit fütyül az utcán, és reménykedik abban, hogy majd egy új karvezető nem vágja pofán valamikor, ha egyáltalán lesz új karvezető, hiszen a miniszter, aki kinevezi az új karvezetőt is ebben az énekkarban fújja… És a kórustag marad a kórusban, s énekelgeti tovább… Monteverdit, eredetiben. A Bunyós Pityu nótákat nem tudja megtanulni fejből, Monteverdi kottát tartva a kezében. És marad az énekkarban, tűri a karvezető és a többi kórustag pofonjait, s fújja – hangszálait sem kímélve – a Scherzi musicali madrigáljait.

Közben sebészek hada áll a kórustag lakása előtt, hogy elvégezzék a hangszálműtétet… Pedig volna más kórus is, amiben énekelhetne… Monteverdit…

Stoffán György