2013. október 13., vasárnap

Dandártábornokok, hősök, spiclik –

– gondolatok ’56-ról, kicsit másképpen

Kifejezetten rossz érzést kelt bennem az évről évre októberben visszaköszönő hazug népünnepély.  Forradalom… szabadságszeretet, pesti srácok… ezernyi szlogen és történet, amelyeket az idő haladtával egyre színesebben mesélnek a még élő forradalmárok és nem forradalmárok. Mert ma mindenki forradalmár. Mint a régi antifasiszták… ha tényleg annyi lett volna, az oroszok a Csapig sem jutottak volna el… Ám, aki anno hozzájutott egy Kopácsi féle igazolványhoz, és azt sikeresen megőrizte a „rendszerváltásig”, abból gyorsan lett dandártábornok, ezredes és ki tudja milyen rendfokozatú előléptetett. Jönnek és mesélnek a hősök és nem hősök, de mindenki hősként állítja be magát, saját hőstettekről beszél, és tetszeleg, mint a nemzet megváltója… és ezt utálom.

Kivált azt utálom, amikor negyven éve Nyugaton élő 56-osok jönnek haza, és szintén megkapják a dandártábornoki rangot, mert szintén felmutatják a Kopácsi féle – minden kiskaput megnyitó – igazolványt. Megmagyarázzák ezek a nagy hősök, miért is maradtak kint akkor is, amikor már nem üldözte őket senki, s azt is megmagyarázzák, miért vagyunk mi, akiknek szülei itthon maradtak degeneráltak, hülyék, elmaradottak… Azt is hallottam már, hogy aki itthon maradt, az mind szolgálta Kádárt, tehát mindenki kommunista volt, aki nem disszidált 1956 decemberében. S ettől, e nagy ünnepen bizony felszalad a vérnyomásom. Mert a jólétből hazajönni, learatni a babérokat, közben elsírni a Himnuszt, szidni egy kicsit a hazai politikát és végül visszamenni a biztonságos svájci vagy egyéb országbeli egérlyukba… hát könnyű, de nem méltó ehhez az ünnephez. Vannak, akik kihasználva forradalmi lehetőségeiket e néhány őszi napot kihasználva egész évi adócsalásukat is elintézik egy kalap alatt… új hazájukat is meglopva, s meglopva a régit is, amelynek polgáraként, dandártábornokaként azt tesznek, amit akarnak… No, de nem füstölgöm, hiszen mindenki tudja, hogy ki ezek a hősök, akiket jobb helyeken akár gazembereknek is nevezhetnénk. Mert aki Svájcból feljelentgetni járt „haza” például a Magyarok Világszövetségét és annak elnökét, az lehet akármilyen dandártábornok, mutogathat akármilyen Kopácsi féle igazolványt, számomra csak egy hazug tróger, s nem több mint a Tavares jelentés szocialista írói… és sok efféle 56-os „hős” illegeti magát ezekben a napokban, mint a kiöregedett vén ringyók a kupleráj előtt… akik – legkevesebb -, a Walesi herceg szeretőjének mondják magukat…

Nekem más ez az őszi ünnep. Nem a Pére Lachaise temető emlékhelyén koszorúzom, nem a bécsi emléktábla előtt, s nem is más európai város magyar közösségének tagjaként – hála Apámnak, aki nem volt hajlandó elmenni 56-ban -, hanem itthon. Mert nekem valódi a haza fogalma. Nekem nem kérdés, hogy melyik országban vagyok otthon… s ha beszélek a hazáról, én csak egyről beszélhetek, amelyet Kárpát-medencének neveznek, s e Kárpát-medence minden országában megszenvedték 1956-ot. Mert nem volt az más, mint a maradék akarat és hazaszeretet letörése. Ha én azt mondom, hogy nálunk, akkor egyértelmű a hely, amelyről beszélek…

Mert nálunk a Corvin-köz aszfaltja alatt ott alussza örök álmát a fiatal, s az agg, akiket a szabadság szeretete vitt azt utcára, de haza már nem… nekem a zsilavai börtön falán száradó 56-os vér jelenti a nemzeti függetlenségért egykor vívott harcot, mert azoknak a vére száradt ott, akik csak szimpatizáltak a budapesti történésekkel. Nekem a soha vissza nem tért egyetemista, akit vagonszám vitt a kádári leszámolás más országokba… jelenti 56-ot. Kassától Brassóig, Belgrádtól Munkácsig szenvedték a magyarok ezt a forradalmat. Nem tudtak elszökni, de nem is akartak menekülni, mint ezernyi, mindent megmagyarázni tudó „honfitársunk”… az akkori menekülés nem is olyan nagy baj, mint a maradás… akkor is, amikor már haza lehetett volna jönni. Még nagyobb bűn, az új haza titkosszolgálatainak szolgálata pénzért, előmenetelért – Magyarország ellen. Mert nagyon sok disszidens magyar vállalta, amit tisztességes ember nem vállalt volna… szolgálni egyszerre az új haza titkosszolgálatát és a kommunista titkosszolgálatot. Ám, erről nem illik beszélni, mert kiderül, hogy hány ócska hazaáruló kapott katonai rangot, elismerést a „rendszerváltás” után.

Hírhedtek azok a helyek, ahol találkoztak a „titkos” kapcsolattartók. Berchtesgaden apró könyvesboltocskájának öreg tulajdonosa évtizeddel ezelőtt még neveket is tudott mondani, s egész jegyzéke volt, a svájci és a németországi magyar spiclikről és tartóikról, de ismerte a magyar tartótiszteket is, akik németországi és svájci 56-os magyar spiclikkel olyan ferde estéket tartottak a városka vendéglőjében a magyar állam pénzén, hogy azt máig nem felejtették el a kocsmáros hozzátartozói és persze a helybéliek, akik épp ott voltak a spion-tivornyák idején.

 

Igen, ma már nem a szép, Édesanyám által elmesélt forradalom jut eszembe, hanem az idő közben megszerzett információk, a fals ünneplés, a „nem beszélünk róla, mert nem illik” ügyek. Skizofrén ünnep ez, így, hiszen mindenki tud mindent, de senki nem mondja, noha a forradalom hőseit igazából az őszinte megemlékezéssel tisztelhetnénk meg, kizárva végre a képzelt vagy hazudott hősöket, a szennyes spicliket, a nagyképű hazalátogatókat, akik még ma is kihasználják saját hazugságaikat és Kopácsi igazolványát…

 

November 4-én is emlékezünk… de egyszer végre együtt kéne a két napot ünnepelni, együtt kellene megülni a harciasság és a szabadságszeretet bátorságát, szembe nézve az ezért járó halállal. Le kellene végre vetni a hazugságokat, megtisztítani a forradalom csodáját a rátelepedett söpredéktől, rákos daganattól. Mint ahogy nemzetünk egész történelméről le kellene végre seperni a hazugság átkát. Legyen tiszta ünnep az ünnep és lelkünkig hatoló bánat a gyász. És ne mocskolják politikusok hazug szavakkal, melldöngetéssel sem egyiket, sem a másikat. Legyünk végre méltók ahhoz, amiről megemlékezünk.

 

Mert ha nem hazudunk többé, talán a hitünk is visszatér, megerősödik a hazaszeretettel együtt. Öreg barátom könyvét forgatom. Öreg barátomét, aki nem nyaralót venni jött haza, hanem hazaköltözött, mert a hazaszeretet nála nem két napig tart, hanem örök… Öreg barátom könyvét forgatom, mert ő azt írta le, és úgy írta le 56-ot, ahogyan Édesapámtól hallottam. S milyen érdekes: a könyvet nem keresik, nem vásárolták fel, nincs érdeklődés iránta… mert vitéz Hajdú Szabolcs minden leírt sora igaz.

 

Vajon, ha a forradalomról is csak az igazat mondanák, s úgy emlékeznénk 56-ról, ünnepelne-e valaki október 23-án?...  Azt hiszem nem. Mert aki valóban tett a hazáért, az nem hivalkodik, itthon maradt és október 23-án gyertyát gyújt azokért, akikkel együtt ment az utcára Istenért és a magyar szabadságért.

                                                                                                                          

 

Stoffán György