2023. február 3., péntek

Új proli-bulvártrend, Krisztus és a kereszténység ellen


Azt hiszem, mi keresztények vagyunk a legszánalmasabbak, amikor a hitünkről és annak védelméről van szó. Ugyanis, nem vesszük észre, vagy nem illik észre vennünk, hogy elszaporodtak a Krisztust és a Szentírást gúnyoló, abból viccet fabrikáló karikatúrák. Sajnos, már egyházi vagy annak mondott oldalakon is egyre több gúnyrajz látható, és egyházi részről is napvilágot látnak olyan ostoba magyarázatok, hogy ez  a fajta humorizálás nem sérti a vallást, a vallás gyakorlóit, a hitet és Jézust sem. Az egyik ilyen karikatúra azt mutatja, hogy a keresztről leszállt Krisztus, egy pap kocsijába bújva kiszól: Karburátor… A három képből álló karikatúrán, már maga a Krisztus-ábrázolás is sértő, ízléstelen, amolyan Charlie Hebdo-s. A különbség csak az, hogy a Krisztust gyalázó, a közösségi oldalakon megjelenő gúnyrajzok Magyarországon, számonkérés nélkül maradnak, sőt, egyes egyháziak is jókat mulatnak az efféle ócska, prolistílusú szemeteken, és meg is magyarázzák, hogy mi is ezeknek a gúnyrajzoknak a katolikus értelmezése: "úgy szeret Jézus, hogy..."

Sajnos, van olyan egyházi intézmény, ahol egy-egy tanár szinte sportot űz az efféle humor, közösségi oldalakon való közzétételéből, így sajnos, diákjai között is terjeszti a hitből és a kereszténységből gúnyt űző, tiszteletlen szellemiséget, noha, nem ez volna a feladata.


Nemrégiben történt, hogy az egyik katolikus iskolában tanító felelőtlen, vagy szándékosan keresztényellenes, liberális tanárnak szólt a szülő, amire az volt az öntelt, de súlyosan IQ-hiányos tanár válasza, hogy „keressen a gyerekének olyan iskolát, ahol tökéletesek a tanárok”… Mit lehet erre mondani? (Az illető tanár, szülőtől kapott, és szerkesztőségünk által ellenőrzött fb-os, gúnyrajzos oldalfotóját nem adjuk közre, de szerkesztőségünk archívumában megtalálható.)

Ideje volna tehát, jobban odafigyelnünk a keresztény értékekre, a keresztényi magatartásra, arra a kötelező tiszteletre, amely egykor természetes és magától értetődő volt a keresztény közösségekben. A proli, bulvár, keresztényellenes megnyilvánulásokat pedig, gyökerestől ki kell irtani legalább a keresztény szellemiségű intézményekből, lapokból, évkönyvekből. Mert, sem maga a keresztre feszített Krisztus, sem a vallás nem lehet gúny tárgya és nem viccelődhet senki a Szentírással, az abban foglaltakkal. Ha mégis ezt tarja bárki sajátjának, akkor azt tegye más közegben… ha lehet… Mert, akinek ezek a Krisztust gúnyoló vagy Krisztussal viccelődő, ostoba rajzok jelentik a viccet, az aligha nevezhető értelmiséginek, kereszténynek. Ugyanis, az ilyen szellemiségű ember, csak a lényeget nem képes felfogni... 

Fel kell hagyni tehát, a jámbor magyarázatokkal, és hitünk védelmében, a Krisztusnak kijáró tisztelet érdekében, minden hasonló megjelenés és gyalázkodás ellen fel kell lépnünk! Mert ez is úgy terjed, mint egy járvány... Csak ez a betegség a lelket támadja meg! 

Nemzeti Napló