2019. május 3., péntek

Jobboldali patkány-szindróma, avagy, amit szabad Jupiternek…


Nem írnék a jelenségről, ha napok óta nem a baloldali patkányozás folyna a jobboldali média minden csapjából… lassan a világpolitikát is megelőzi a bangó asszonyság szókimondó bunkósága és az ezt követő műfelháborodás. Amolyan nevetséges szószátyárkodás ez a jobboldalon, noha mi sem megyünk a szomszédba, ha ocsmányságokat kell mondani… és ez nagy baj.

S mondom mindezt azon a jogon, hogy évek óta könyörögve kérem neves és névtelen kollégáimat, cikkekben és személyesen is, hogy ne írjanak trágár, másokat semmibe vevő jelzőket, ne minősítsenek zsigerből, csak azért, mert valaki nem olyan, mint mi, nem azt gondolja, amit gondolnia kellene. Ezerszer leírtam, hogy a baloldali stílus nem áll jól a szalonképesnek hitt, de ordenárévá vált nemzeti sajtónak, mert lesüllyed arra a szintre, amelyen a baloldali proli-sajtó hempereg saját mocskában. Ám, arra hivatkozván, hogy így lehet csak visszavágni, elburjánzott az a terminológia, amely Szentmihályi-Szabó Péter haláláig nem volt tapasztalható a magyar nemzeti médiában. Azt, hogy neves és nemes kollégánk halála, és példájának feledése okozta-e, vagy más, ezt a hihetetlen etikai süllyedést és a jelzett szóhasználatot a nyomtatott és elektronikus médiában, nem tudom. Az azonban kétségtelen tény, hogy ő etalon volt mindannyiunk számára. Igyekeztem Neki megfelelni akkor, amikor számos kolléga nemtetszését kiharcolva feddtem meg a proliasodás miatt nemzeti író-kollégákat, s figyelmeztettem arra is, hogy ez a mentalitás visszaüt, mert lejáratja a nemzeti keresztény tábort, annak műsorait, irodalmát. Nem hatottam, hiszen amíg azt fizetik meg, s nem a művelt és szalonképes, a nemzeti oldal méltóságát megtartani akaró és megtartó írókat, addig mit számít az erkölcsi normákra, a klasszikus újságírói etikára való figyelmeztetés… pecunia non olet…

Nincs és nem is lehet olyan felháborodás egy újságíró részéről, amely trágárságban nyilvánul meg. Sem a kamerák előtt, sem nyomtatva nem engedheti meg magának a jobboldalon senki, hogy ocsmányul nyilatkozzék íróként, újságíróként, akár az ellenségeinkről is. Mert az újságíró alapvető feladata a tanítás, a szép beszédre nevelés, az erkölcsi normák betartása és betartatása írásain és műsorain keresztül. Bencsik András, Lovas István, Máté T. Gyula, s a már említett Szentmihályi-Szabó Péter kiváló etalon még e mai világunkban is mindazok számára, akik írásra, műsorkészítésre adják a fejüket, s még kiváló tehetséget is kaptak hozzá.

Aki keresztény újságírónak mondja magát, annak még nagyobb a feladata, hiszen nem csupán a nemzeti méltóságot, de a keresztényi alázatot is köteles gyakorolni, példamutatásával.

És akkor jön egy politikusnak mondott baloldali, aki – nem először – butaságáról tanúságot téve patkányozik egy televíziós műsorban, s a jobboldali média felhördül… napokig e patkányozás olvasható a nemzeti médiában, mindenki hamut szór a fejére, és mint a mesében az egész erdő elkezd szaladni, mert a tyúk hülységekkel rémisztgette az erdő állatait, s ezt ők komolyan vették…

Pedig nem történt más, mint az, hogy egy buta proli, aki magát politikusnak tartja, elmondta ugyanazt, amit korábban egy művelt, történelem szakos, kiváló szépíró, egyben felkapott nemzeti „celeb”, magyar jobboldali újságíró „jópofáskodott el” szintén egy TV adásban. Na, és akkor most mi van? Egy-egy… mondhatnánk. Ám, nem mondjuk. Mert a nagyobb bűn ez esetben nem Bangónéé!  


Stoffán György