2017. március 12., vasárnap

Döntés

Nem túlzás, ha a székesfehérvári Szent István Király Múzeum kiállítását a Kárpát-medence jelenleg legfontosabb és legjobban megkomponált kiállításának nevezem. Címe: Döntés.

A kiállítás egyetlen teremben hívja, kéri az idelátogatót arra, hogy döntsön. Mindenről. Önmagáról, gyermekei életéről és sorsáról, a nemzetről, a hitéről és ezáltal, földi élete utáni voltáról, azaz, az örökkévalóság megismeréséről vagy annak elutasításáról.
 
Egyetlen terem, amelynek kiállítási anyaga ez esetben nem az képeket alkotók nagyszerűségéről szól. Nem a képeken látható személyekről, az ő életművükről, hanem összességében az Isten és a magyar ember kapcsolatáról beszél. Ezernyi témát vet föl, kérdéseket állít elénk és válaszokra sarkal.

Elénk tárja a sötétséget, a mai kor kuszaságát, szeretetlenségét, sátáni kísértéseit, értékrombolását, majd a félhomályban példaképeket látunk magunk előtt, s már itt, e két lehetőség közül is választhatunk, választanunk kell… a sötétség, vagy a félhomályos történelmi ragaszkodások, csaták és háborúk, az emberi büszkeségek, az önteltség kavarodik bennünk. Hiszen van hazánk, vannak hőseink, van történelmünk, volt hazánk… Harcok és küzdelmek nagy alakjai néznek ránk ebben az egyetlen teremben, a túlvilág messzeségéből.. Ránk, akik ma járjuk ugyanazt a keserves utat, amelyet Ők végigrohantak, majd itt hagyták örökül nekünk a harcokat, a küzdelmeket, a tépett hazát, a csonkolt hitet, a hitetlenséget, s a fájdalmakat.

Ám, egyszercsak elérünk a Szent Ferenc-i kis Porciunkula kápolna mennyei fényt árasztó bejáratához… S e kis kápolnácska ebben a teremben nem a Szentföldről hozott földre épült… de ugyanazt szolgálja itt és most, mint évszázadokkal ezelőtt. Munka közben – mint egykor a Benedek rendi szerzetesek tették –, ide lehet jönnünk elmélkedni… itt lehet javítgatni – mint Szent Ferenc és testvérei  tették – az apró, bedőltfalú Istenházát, amelyet a Szent Szűz tiszteletére emeltek akkor, s tették e kiállítás megálmodói ma...

Bent a kápolnácskában a magyar lélek felemelkedik, erőre kap, feltöltődik… mert Krisztus, a Magyarok Nagyasszonya, Szent István király, és nemzetünk szentjei ragyognak ránk…

A sötét és bizonytalan földi létből eljutunk az égi remény erejéhez, eljutunk a világosságig, a megtisztulásig, de lelkiismeretünk is megtalálja útját az önmagunk, gyermekeink és a nemzetünk által kitűzött célok megvalósításához. Egyetlen teremben…

DÖNTÉS – a címe ennek a kiállításnak. Mert van szabad akaratunk, van életünk – még ha oly rövid is -, és van hitünk, vagy legalábbis Isten által felkínált lehetőségünk erre a földi létben, amely után a jó DÖNTÉS által abban a fényárban folytathatjuk, amely kiárad a székesfehérvári kiállítás Porciunkula kápolnájából… amelyet minden látogató elvihet innen a lelkében. Mert ez a Porciunkula kápolna a lelkünkben épül, s a Szentföld földje, amelyre az alapokat rakjuk, a hitünkben, a magyarságunkban és Istenhez tartozásunk felismerésében van.

A teremben a csend, a gondolat, a lélek az úr. Azonban végigjárva ezt a lélek-termet a pokoli sötéttől, a mennyei fényig, képzeletünkben meghalljuk a Dies irae súlyos figyelmeztését, a csatába hívó kürtöt, a győzelmi indulókat és a "Keresztfához megyek" fájdalmasan izzó dallamát… míg végül lelkünkben felcsendülhet a „Te Deum laudamus”. Ám ehhez, a mi tiszta és felelős DÖNTÉS-ünk elengedhetetlen…, mint a Te Deum utolsó sorának alázatos könyörgése: - Te vagy, Uram, én reményem, ne hagyj soha szégyent érnem!

Stoffán György