2011. április 1., péntek

Zarándokhelyek a Kárpát-medencében (Beszélgetés a Julianus Útikönyvek új sorozatáról)

Zarándokhelyek a Kárpát-medencében címmel a Julianus Útikönyvek kiadója új sorozatuk első kötetével lepte meg az érdeklődőket.  A kiadványban számos zarándok-és búcsújáróhely bemutatását olvashatjuk, remek fotókkal és kimerítő szöveganyaggal.  A kiadvány bemutatója után beszélgettünk a sorozatot 15 éve megálmodó és működtető főszerkesztővel.

- Mi inspirálta Önöket arra, hogy ismét egy újabb témát érintő sorozatot indítsanak útjára?
- Nem új, hiszen a Julianus Útikönyveken belül jelenik meg a Zarándokhelyek bemutatását szolgáló kiadvány. Manapság sokan és sokfelé kirándulnak, járják az országot a családok, mert a külföldi nyaralás nem elérhető a többség számára. Azzal a céllal indítottuk el ezt a sorozatot, hogy a kirándulásoknak értelmet adjunk mind lelkileg, mind szellemileg.
- Érdekes egybeesés, hogy épp most indult el a Magyar Zarándok Egyesület és az önkormányzatok által létrehozott zarándok önkormányzati társulás. Kapcsolatban van a Julianus és az említett két szervezet?
- Semmilyen viszonyban nem vagyunk sem velük, sem más ilyen-olyan zarándok-társaságokkal. Hallottam az Ön által említett egyesületről és önkormányzati társulásról, amelyet egy elvetélt próbálkozásnak tartok, mert nem lehet a turizmust és a keresztény hagyományokat ilyen módon összekapcsolni. Nem lehet a zarándoklatból pénzt csinálni, mert az alapvetően nem úgy működik. A zarándoklás nem valamilyen üzleti, turisztikai vállalkozás, hanem egy nagyon mély, lelki indíttatású vonzalom, az Isten iránti szeretet megnyilvánulása. Vannak országok, ahol az efféle egyházi turizmus él, hiszen nem maradt ki negyven év… Persze ez csak az én egyéni véleményem. Mi a Julianussal nemzeti értékmentést vállaltunk ezelőtt 15 évvel, és büszkén mondhatom, hogy számos támadás ellenére ma is él, van, és Európában elismertté vált. Politikai és civil vallási szervezetekhez semmilyen módon nem kívánunk kapcsolódni. Talán ennek köszönhető, hogy a Julianust éppen úgy ajánlotta a megrendelőknek Pokorni Zoltán, mint Gyenesei István vagy Őexcellenciája Tőkés László az unió alelnöke, és Tempfli József püspök úr.
- Az utóbbi időben több egyházi jellegű kiadványuk is volt. Minek köszönhető ez?
- A magyar-és európai kultúra nem elválasztható a kereszténységtől, a keresztény kultúrától. Az értelmiségnek kötelessége ezt a kulturális örökséget megőrizni, időről időre bemutatni mind országon belül, mind kívül. Amikor a Magyar Pálos Rendről, az erdélyi ferencesekről, vagy a kelenvölgyi templomról készítünk kiadványt, akkor ennek a kötelezettségünknek teszünk eleget. Mind a kultúra őrzése, mind a keresztény szellemiség alapja annak, amit 15 éve vállaltunk és hiszem, hogy értéket teremetve ma is végzünk a nemzet és a keresztény kultúra érdekében.
- További terveik?
- Igyekszünk azokat a terveket megvalósítani, amelyeket Isten ránk bízott, és amíg Ő úgy látja jónak, hogy tegyük a dolgunkat… a Julianus Útikönyvek és a Johannes Holler Reisebücher által. Méltón és szép kiadványokban adjuk át Európának a Kárpát-medence magyar és német értékeit sok nyelven… de megrendelőink között számos nyugat-európai város is van, akik ugyan nem magyarul és valamilyen más nyelven, hanem az európai nyelvek valamelyikén mutatkoznak be a világnak általunk. Ez is jó érzéssel tölt el, hiszen megfeleltünk egy olyan elvárásnak, követelményrendszernek erkölcsileg és üzletpolitikailag, amely szűrőn kevés kiadó megy át. Ezt szeretnénk tovább folytatni, s megerősíteni azt a bizalmat a nyugati megrendelők irányába, amely bizalmat önhibájukból nem élvezik ma a magyar vállalkozók, de e’ nélkül nem lehet felzárkózni Európához.
- Hol mutatkozhat be a Julianus ezen legújabb sorozata, és hol kapható maga a Julianus Útikönyv-sorozat?
- A Hungarica Kft jóvoltából a világ minden részén ahol magyarok élnek, és ahol érdeklődés van a magyar nemzeti értékek iránt, ott bemutatkozunk, s ma már nem is bemutatkoznunk kell, hanem megmutatnunk a legújabb kiadványainkat, amelyek megrendelhetők a julianus1998@gmail.com e-mail címen és a 06-20-663-3595-ös telefonszámon.

Közreadja: Dr. Emődi Béla